Les caves del castell de Peralada finalistes dels XX Premis Catalunya Construcció

Les obres finalistes en les 5 categories professionals es troben repartides arreu de la geografía catalana

La identitat dels guanyadors es farà pública a la Nit de la Construcció que se celebrarà el 29 de juny

Les caves del castell de Perelada finalistes dels XX Premis Catalunya Construcció

Les caves del castell de Perelada finalistes dels XX Premis Catalunya Construcció / SANTI COLL

Emporda.info

Les obres realitzades a les caves del Castell de Peralada han estat elegides com a finalistes de la XX edició dels Premis Catalunya Construcció que atorga el Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona (Cateb) en la categoria de Direcció d’Execució de l’Obra. L’objectiu d’aquests premis és reconèixer l’esforç dels equips de professionals i empresaris que, amb el seu treball, contribueixen a millorar la qualitat, la gestió, la sostenibilitat, la innovació i la seguretat de la construcció. Els premis compten amb el suport del Consell de l’Arquitectura Tècnica de Catalunya i d’Arquinfad.

El nombre de candidatures presentades en totes les categories d’aquesta edició ha estat de 136, el jurat en va fer una primera selecció de la qual han estat escollides les 23 que finalment optaran als premis i que es reparteixen de la manera següent: Direcció d’execució d’obra (4), Direcció integrada de projecte (2), Coordinació de seguretat i salut (3), Innovació en la construcció (5), Rehabilitació patrimonial (4), Rehabilitació funcional (3) i Rehabilitació energètica (2). Aquesta darrera subcategoria s’estrena en aquesta edició dels premis.

Pel que fa a les candidatures finalistes, bona part de les obres es troben ubicades a Barcelona, però també a d’altres poblacions catalanes com Vic, Olot, Sabadell, Terrassa, Sant Cugat del Vallès o Peralada i poblacions de l’Àrea Metropolitana com Gavà, L’Hospitalet, Cornellà, Sant Feliu i Esplugues de Llobregat. La tipologia i dimensió dels treballs és diversa i aquests representen una bona mostra de la qualitat de les obres aconseguida pels equips tècnics de casa nostra durant els anys 2021 i 2022, un període que encara ha comportat dificultats per a tothom, tant per a les persones com per al dia a dia professional.  

En aquesta XX edició dels premis també s’atorgarà un Premi al treball final de grau per als alumnes de les escoles d’arquitectura tècnica i edificació, així com el Premi Especial a la Trajectòria Professional.

 

Qualitat de l’obra construïda

Els Premis Catalunya Construcció van més enllà dels valors arquitectònics dels projectes de referència i posen l’èmfasi en la qualitat de l’obra construïda, els mètodes i processos d’execució i en la tasca professional duta a terme pels equips tècnics, que sovint tenen una composició multidisciplinària. Durant el mes de juny, el jurat valorarà les candidatures finalistes per determinar els guanyadors d’aquesta edició, la identitat dels quals es donarà a conèixer en el transcurs de la Nit de la Construcció, la gran trobada anual oberta a tots els professionals del procés constructiu, que es celebrarà el proper 29 de juny. Els guardons dels Premis Catalunya Construcció consisteixen en la reproducció d’una escultura dissenyada pel poeta Joan Brossa, a més d’un diploma acreditatiu. Tots els candidats finalistes rebran també el seu diploma en el transcurs de la cerimònia de lliurament dels premis.

El jurat de la 20a edició dels Premis Catalunya Construcció està format per Teresa Arnal Vidal, arquitecta tècnica, coordinadora de seguretat i presidenta del Consell de l’Arquitectura Tècnica de Catalunya; Miquel Espinet i Mestre, arquitecte; Anna Ortega López, arquitecta tècnica i màster en arquitectura i sostenibilitat; Xavi Martínez i Tomeo, enginyer industrial; Josep Lluís Gil Bengoa, arquitecte tècnic i project manager; Natàlia Crespo Belmonte, arquitecta tècnica, coordinadora de seguretat i comptadora de la Junta de Govern del Cateb; i Celestí Ventura i Cisternas, president del Cateb i alhora president del jurat.