El Parc Natural (PN) del Cap de Creus va viure el passat 15 d'octubre el seu primer Bioblitz, una jornada durant la qual es pretén observar el major nombre d’espècies possibles de fauna i flora. Es fa en un lloc concret per tal d’identificar-les i tenir una aproximació a la riquesa de la seva biodiversitat.

Aquesta activitat, promoguda pel mateix PN i organitzada per EmpordaiNat- Iaeden, va aplegar al voltant d’una seixantena de persones. Els assistents, un públic divers i alhora familiar, van poder assistir a sortides de descoberta amb experts en aus, plantes, abelles, papallones, aranyes, rèptils, mamífers o amfibis, tot documentant allò que s’anaven trobant. En total es van fer unes 800 observacions i s’han identificat prop de 400 espècies.

Per tal d’agrupar totes les fotos fetes pels participants i ajudar a identificar algunes de les espècies, es va fer servir iNaturalist, una aplicació mòbil que compta amb un sistema d’intel·ligència artificial que suggereix quina és l’espècie observada quan es puja una foto i que a més a més compta amb una comunitat d’usuaris experts que ajuden a validar les observacions fetes. Totes les observacions que es van fer es poden consultar a la pàgina del projecte www.inaturalist.org/projects/bioblitz-cap-de-creus-2022.

La jornada va coincidir amb el Cap de Creus Autum Weekend, un cap de setmana d’anellament d’aus al Parc, amb la qual cosa el públic va poder veure de prop aquesta activitat científica.

El Bioblitz va comptar amb la participació Bernat Garrigós, de la Fundació Alive; Jacobo Krauel, Narcís Vicens, Agnès Batlle i Jofre Espigulé, d'EmpordaiNAt-Iaeden; Eduard Filella i Marcel Nadal, de la Societat Catalana d’Herpetologia; Joan Ventura, d'Antaxius; Neus Ibáñe, de l'Institut Botànic de Barcelona; Arnau Bosch, del CSIC; Ignasi Batet de la Iaeden; membres de l’Associació Catalana d’Entomologia, l’Institut Català d’Ornitologia i experts anelladors i anelladores.