Els municipis de Palau-saverdera, Vilajuïga, Pedret i Marzà i Pau han creat sinergies per celebrar plegats la Setmana de la Natura i han organitzat unes noves jornades entorn del territori que els uneix, la zona entre dos espais protegits: el Parc Natural de Cap de Creus i el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

Per això, del 2 al 6 de juny, tindrà lloc una nova iniciativa, que s’ha batejat com a Balcons de l’Empordà. Cultura i paisatge, que inclou més de vint activitats gratuïtes, tot i que algunes caldrà apuntar-s’hi prèviament. L’acte inaugural s’ha previst, el 2 de juny a les 7 de la tarda, al Centre Cívic de Palau-saverdera, a càrrec de l’Associació El Garrollar de Vilajuïga. Divendres, dia 3, el director del Parc de Cap de Creus, Ponç Feliu, fa una xerrada a les 7, al Centre Cívic de Vilajuïga.

Dissabte, 4 de juny, l’oferta d’activitats és molt nombrosa: una ruta megalítica guiada, a Can Muni de Palau-saverdera; missa, cantada de goig i sardanes a Sant Onofre; una descoberta dels valors naturals i patrimonials, amb sortida a la zona esportiva de Vilajuïga, i sessió divulgativa a càrrec del biòleg David Ibáñez al Celler Espelt, sobre la connectivitat ecològica entre el cap de Creus i els Aiguamolls.

Per al diumenge, dia 8, també s’ha preparat un ampli ventall de propostes: una sortida guiada de Mornau a l’estany de Vilaüt; el taller Què diuen els ocells?; una sortida guiada amb Ignasi Batet per descobrir rastres i petjades; una gimcana rural; una sortida de Mornau a la Mugueta; un taller i-Naturalist, un altre sobre el món del tacte i un sobre tasts d’olis; una sortida de les closes de Mornau al pi monumental de Montmajor; dues passejades pels entorns de Mornau; un alliberament d’aus; un dinar popular; un passeig en trenet, i un concert amb Rusó Sala i Míriam Encinas.

I, el darrer dia, dilluns, es proposa una ruta pels dòlmens, per la Creu Blanca, i una sortida guiada naturalística fins a la Torre del Vent.