Endesa, a través de la seva divisió d’energies renovables Enel Green Power España (EGPE), va presentar la setmana passada als veïns i veïnes de la Jonquera i la seva àrea d’influència, el projecte de Parc Eòlic Galatea que la Companyia proposa construir al municipi. Durant la sessió informativa, segons informa l’empresa, es va escoltar als assistents a fi de resoldre els seus dubtes i inquietuds i es va compartir també l’oferta de participació local associada tal i com estableix el nou Decret Llei 24/2021 de la Generalitat de Catalunya, en la qual es fixa l’acceleració del desplegament de les energies renovables distribuïdes i participades i el qual introdueix modificacions al Decret Llei 16/2019.

El parc renovable, que suposaria una inversió del voltant de 40 milions d’euros al territori, tindria una potència de 49 MW i comptaria amb 9 aerogeneradors, els quals quedarien fora dels espais naturals protegits de la comarca, de la mateixa manera que els accessos per arribar-hi.

El projecte, que inclou el parc eòlic i la seva infraestructura elèctrica d’evacuació fins a Figueres, va començar a gestar-se l’any passat i és l’evolució d’un primer disseny presentat a l’administració. Seguint els requeriments i suggeriments de l’administració, la Companyia ha presentat la nova documentació per seguir endavant amb la tramitació.

La disponibilitat de recurs eòlic a la zona permetria l’aportació d’energia neta al sistema energètic en una demarcació que només genera un 2% de l’energia que consumeix i on hi ha molt poca generació elèctrica a la comarca i cap parc eòlic a la província de Girona. La instal·lació permetria generar al voltant de 140 GWh/any, l’equivalent a cobrir el consum elèctric que tenen durant un any la meitat de llars de l’Alt Empordà. O dit d’una altra manera, evitaria l’emissió de 116 mil tones anuals de CO2 a l’atmosfera.

Plans de sostenibilitat

La construcció d’aquest parc aniria molt més enllà de la producció d’energia neta, ja que els plans de sostenibilitat amb els que es treballa contemplen l’aplicació de l’economia circular entorn de la construcció i s’operaria amb les millors pràctiques i experiències que s’han après i aplicat en el desenvolupament de projectes similars en altres territoris.

Segons expliquen des de la companyia Endesa, això repercutiria de forma positiva en l’ecosistema que els envolta, també en aspectes socials. I és que en la construcció, manteniment i operació de les plantes renovables s’aplica un model de creació de valor compartit (CSV), que integra les prioritats i necessitats de les comunitats locals amb projectes que inclouen mesures socials i ambientals i, alhora, impulsen la transició energètica.

Reunió informativa amb proposta de participació en el finançament

La jornada informativa va tenir lloc a la Societat Unió Jonquerenca, cedida pel consistori, i hi van assistir veïns i veïnes del municipi i comarca. L’equip d’Endesa encarregat del projecte va compartir detalls sobre el disseny i la construcció, i va donar resposta a qüestions plantejades pels assistents. De forma prèvia, la Companyia també va compartir amb l’Ajuntament de la Jonquera el projecte, així com l’oferta de participació local, abans de que es publiqui a informació pública del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. En aquests moments el projecte es troba en una fase de tramitació que, en cas d’obtenir totes les autoritzacions, podria entrar en funcionament a mitjan del 2024.

Durant gairebé dues hores, també es va concretar la proposta de participació ciutadana que fa la Companyia, la qual ofereix la possibilitat de participar en el finançament del parc renovable a canvi d’obtenir-ne una rendibilitat, tal i com estableix la recent normativa aprovada per la Generalitat. A més, també es va explicar la contribució econòmica al municipi en matèria de fiscalitat, que es calcula en més de 7 milions d’euros, i la contractació i formació de persones i empreses locals. Es calcula que es generarien centenars de llocs de treball especialitzats de forma directa, així com de forma indirecta durant la fase de construcció.

Capacitat renovable

Endesa gestiona actualment, a través d’Enel Green Power (EGPE), més de 7.794 MW de capacitat renovable instal·lada a Espanya, que inclouen: 4.745 MW d’energia hidràulica, 2.422 MW d’energia eòlica, 624 MW d’energia solar, i 3 MW d’altres fonts renovables.

Enel Green Power, dins del Grup Enel, està dedicada al desenvolupament i operació de renovables a tot el món, amb presència a Europa, Amèrica, Àsia, Àfrica i Oceania. És un líder mundial en el sector de l’energia verda, amb una capacitat total de gairebé 49 GW en un mix de generació que inclou energia eòlica, solar, geotèrmica i hidroelèctrica, i que està al capdavant de la integració de tecnologies innovadores en plantes d’energia renovables.