«Si hagués nascut a Roma, fa més de dos mil anys, viuria en un Imperi, tindríem un esclau», canten els Manel a la cançó Roma, una de les primeres del grup català. I el fet és que passejant pel jaciment del MAC-Empúries es pot gaudir gairebé d’aquesta mateixa sensació. Travessar la ciutat grega d’Empúries i visitar les termes romanes és sinònim de transportar-se a 2000 anys enrere.

La porta que actualment obre la sala de l’Esculapi serà l’entrada al museu reformat | GEMMA ALEGRÍ

El 31 de juliol passat, després de molts mesos tancada i protegida, la resta més coneguda del Museu d’Empúries tornava a lluir en una sala reservada exclusivament per a la seva exposició. El nou espai, anomenat la sala de l’Esculapi, va reobrir les portes.

L’Esculapi d’Empúries és la figura emblemàtica del jaciment | GEMMA ALEGRÍ

La previsió del MAC era inaugurar la sala des de principis d’estiu, per aprofitar la temporada alta, però les obres s’han endarrerit i, finalment, la inauguració es va fer a finals de mes. De fet, des del mateix museu, expliquen que han rebut visitants, al mes de juliol, que demanaven per l’Esculapi, quan aquest encara estava tancat a l’espera d’un espai que pogués estar a la seva alçada.

Entre el desembre i el gener es va apostar per obrir l’exposició Tresors d’Empúries, a la part de sota del museu, on es poden trobar les peces de l’exposició permanent. Aquesta proposta durarà fins que s’acabin les obres, el final de les quals està previst per l’any que ve. Aquest estiu, s’està treballant en l’adequació de l’espai, i a la tardor s’executarà la museografia i el muntatge audiovisual. El que sí que estarà acabat, al mes de setembre, serà la inclusió d’un ascensor per facilitar l’accés al museu.

Una de les novetats de la renovació del museu serà la nova proposta de recorregut, més lineal. Abans, l’entrada i la sortida es feien per al mateix lloc i hi havia, fins i tot, una petita botiga. L’espai que ara ocupa la sala de l’Asclepi serà l’entrada a l’edifici. L’Esculapi estarà situat al primer espai, per raons pràctiques, i per donar la benvinguda als visitants com la peça més emblemàtica de l’Empúries grega. D’aquesta manera, la ubicació de l’estàtua també és interessant per si algú visita el museu exclusivament per veure aquella peça. El visita, i se’n va.

La curiositat que amaga la impressionant escultura és el seu pes: 800 kg. Quan va ser transportat al lloc que ocupa actualment, el sol ja va ser reforçat amb bigues per tal de poder-ne suportar el pes. A més, el canvi d’ubicació d’Asclepi va ser encarregat a una empresa especialitzada en obres d’art, igual com la llum que l’enfoca. Quan es reobri el museu, a la sala de l’Esculapi no hi haurà gaires canvis.

L’exposició temporal on es troba ara la famosa estàtua explica el mateix que es podia trobar abans del tancament. L’audiovisual no ha canviat, i a l’Esculapi, l’acompanyen dues vitrines amb les peces principals de la troballa. El que sí que és nou és el terra i el color de les parets, de vermell fosc. Altres novetats futures seran l’espai de recepció del museu, amb un taulell nou, on hi haurà més informació que actualment.

Una altra proposta serà l’obertura d’una sala audiovisual, on s’explicarà l’evolució històrica i cronològica d’Empúries i del seu entorn, en imatges 3D. Així, s’evitarà repetir-ho a les sales del museu, on les exposicions tractaran temes molt més concrets: el comerç, la naturalesa, la vida a la ciutat, etc. A partir d’aquest punt, s’entrarà al recorregut de l’edifici museístic, que ocuparà el mateix espai que ja hi tenia, però on s’exposaran vitrines noves.

Aprofitant aquests elements 3D, el MAC també ensenyarà, després dels darrers estudis, la vida portuària d’Empúries, a partir dels seus ports, no només segons el jaciment, sinó el litoral i la línia de costa de l’Escala. L’objectiu és recuperar un audiovisual antic que feia un recorregut bastant més històric que l’exposat aquests darrers anys, que era més de benvinguda.

La intenció del MAC també és incorporar obres noves, que fins ara no hi eren, com per exemple pintures murals romanes, ja que les que hi ha d’Empúries són excepcionals. La nova línia del museu és clara: «Donar importància a la peça i que aquesta es vegi bé per construir la visita a partir d’aquestes».

La pandèmia al MAC-Empúries

El darrer any i mig tampoc ha estat fàcil per al MAC-Empúries, més aviat tot el contrari. Primer, com la resta d’espais culturals, va patir un tancament de tres mesos, coincidint amb el confinament domiciliari. L’arribada del bon temps i l’estiu de l’any passat van permetre una petita recuperació al jaciment, però a la tardor, els confinaments municipals i comarcals van tornar a dificultar la situació.

Les activitats van quedar suspeses i, a Empúries, van desaparèixer les escoles. Els infants, un dels públics més nombrosos a la ciutat grega i romana, no podien arribar-hi per culpa de les restriccions imposades per la pandèmia, i aquest fet va suposar una important pèrdua de beneficis per al MAC. Les visites escolars de primavera, quan semblava que sí que es podrien fer, també van quedar anul·lades.

Aquest estiu, però, les dades han millorat. El temps, climatològicament parlant, no acompanya massa i la gent, en comptes d’anar a la platja, aposta pel turisme cultural. «Els dies que fa núvol són els dies que rebem més visitants», s’afirma des del museu. De fet, hi ha hagut dies en què se n’han rebut més d’un miler. D’altra banda, també és interessant el canvi de turista que s’exposa des del MAC: «L’any passat hi havia estrangers de forma quasi anecdòtica, però aquest estiu sí que han vingut, sobretot, francesos i belgues. Fins i tot, gent dels Estats Units». El turisme nacional segueix funcionant, encara que les dades no són les del 2019.

Un altre fet important serà el renovat discurs que s’oferirà. Les darreres excavacions han permès conèixer més detalls de la vida a la qual cantaven els Manel, la de Grècia i Roma, i per això s’insistirà en aspectes més transversals, separant correctament els elements grecs dels romans.

Tot i les bones dades dels estius, un dels desitjos del MAC és poder anar recuperant, a poc a poc, el nivell de vida que hi havia al jaciment durant els hiverns i les primaveres abans de la pandèmia, perquè reconeixen que «a l’estiu, que vingui gent és més fàcil».

L’activitat del museu no s’atura

Tot i les dificultats amb les quals ha hagut de conviure el MAC com a espai cultural aquest darrer any, les múltiples activitats que s’hi celebren, aquest estiu, s’han pogut anar mantenint amb certa normalitat.

Així doncs, l’espai del jaciment ha acollit algunes presentacions de llibres, com la novel·la Àunia, del banyolí Ivan Vera que va tenir lloc el mes d’abril passat, o el Familiària, l’oportunitat perfecta per descobrir Empúries, en un sol dia, i en família. Aquest any, de forma evident, es va fer en petit format i amb l’aforament controlat.

Altres propostes han arribat a les ciutats grega i romana de la mà del festival Portalblau, que diumenge passat va tancar l’edició d’enguany amb el concert de Miki Núñez al fòrum romà. Per al MAC, aquests esdeveniments suposen un esforç, ja que s’ha de respectar l’espai protegit, però també es reconeix que és normal que es facin activitats en espais com el jaciment, perquè són llocs molt aprofitables, i no només per la seva bellesa.

De la mateixa manera, entre finals de juny i principis de juliol, l’Empòrion grega va ser la protagonista dels concerts del festival Respira, del cantant i compositor Joan Dausà. L’artista va presentar-hi el seu nou disc en un total de sis concerts en un espai tan únic com és el d’Empúries.

Tot i la pandèmia, doncs, des del MAC aposten per mantenir, en la mesura del possible, les activitats programades que ja s’hi solien fer.