Francesc Giner està dedicant una part de la feina municipal a millorar l'accés al parc natural.

Quin gust de boca li ha deixat aquest primer any i mig de mandat en l'actual govern municipal?

No gaire bo, la veritat. Suposo que, a tothom, la pandèmia l'ha perjudicat amb moltes coses que volien iniciar i ha costat molt més de tirar endavant.

Què ha suposat la Covid, a l'hora de treballar, per a vostès?

Es podria diferenciar la temporada d'hivern o abans d'estar confinats, ja que els primers mesos de l'any, quan començàvem a governar, ja teníem l'estiu a sobre. Després, quan ens hi vam posar, ja vam tenir la Covid al damunt. Això va frenar moltes coses, molta gent va quedar confinada i molts van haver de fer teletreball. A més a més, vam tenir una incidència important, com va ser la gran aglomeració de visitants. El nostre parc natural va tenir una afluència superior de cotxes i de gent, a totes les cales i platges del municipi. La veritat és que em va fer patir molt, a l'estiu.

L'àrea de Medi Ambient està ben equipada?

L'àrea de Medi Ambient sempre ha estat juntament amb l'àrea d'Urbanisme, compartint els mateixos tècnics, i és veritat que no hi havia hagut mai un regidor exprés per portar Medi Ambient, com faig ara. Crec que ho hem encertat. Estem parlant d'energies sostenibles, de renovar tota l'accessibilitat al Parc Natural de Cap de Creus i hi ha punts importants que s'han de tractar en aquest mandat.

Per on s'hauria de començar?

De fet, la Covid ens ha frenat coses. Sí que hem pogut començar a treballar per l'accessibilitat al parc natural. El que farem és la creació d'aparcaments a cada cala, perquè, ara, actualment, els cotxes queden aparcats a les carreteres i tothom fa el que pot. Això s'ha de regular, perquè l'accés al parc natural és molt important. Aquesta feina l'estem fent conjuntament amb l'àrea d'Urbanisme. Ara, ja tenim encarregat un projecte. En vista a l'estiu, tenim la intenció que, almenys, els aparcaments a les cales hi siguin. Més endavant, esperarem que passi aquest estiu i anirem treballant. El problema el tenim durant dos mesos, perquè, la resta de l'any, el parc està molt més tranquil.

Recentment, s'ha produït l'entrada de Ponç Feliu a la direcció del parc. Han tingut contacte?

Sí, quan Ponç Feliu va entrar com a director del parc de Cap de Creus, allò que va fer primer va ser anar a visitar als membres de la junta del parc. I va venir aquí, a Roses, on vam tenir una reunió l'alcaldessa, ell i jo, a més dels tècnics de Medi Ambient, i vam quedar molt agraïts per la visita. Ha entrat amb molta empenta per dirigir el parc. Per a nosaltres, és prioritari regular l'accés.

Com ha de ser l'encaix del parc amb el municipi de Roses?

Tot el territori que nosaltres tenim de parc natural, que la gent pugui gaudir i no ha d'impedir que el parc estigui en bones condicions. La simbiosi entre turisme i natura l'hem de fer possible. No és qüestió de prohibir ni de no deixar passar, perquè és un parc natural, sinó al contrari. El que volem és que hi hagi una bona simbiosi entre el turisme i el parc natural.

I la principal problemàtica que hi veuen quina és?

Ara mateix, ens fa por quan comenci la Setmana Santa o la temporada d'estiu i que ens passi com la temporada passada, amb la quantitat de cotxes que van entrar al parc. I això se'ns va fer difícil de controlar havent de posarhi pedres i senyals perquè era molt colpidor. Hi havia cues llarguíssimes per pujar a cala Montjoi.

Amb vista al 2021, amb què es visualitzarà el dia a dia a l'àrea de Medi Ambient?

Si aconseguim la creació d'aquests aparcaments, ja seria una cosa força important. A Roses, sí que volem començar a fer campanyes de conscienciació pels residus i la implantació de les bombetes de baix consum. Des de l'àrea de Medi Ambient, també portem el pla d'usos de les platges i aquesta és una feina que ens porta bastant de temps. Aquest any, amb la Covid, s'han volgut posar terrasses i n'hi ha que no han pogut. Amb vista al 2021, el pla d'usos encara continuarà vigent. Pel que fa a la platja del port nàutic, que s'estan perdent, ens agradaria refer l'espigó perquè no s'emporti la sorra cada any. Volem fer la concessió d'horts i olivars. Nosaltres el que fem és que la gent de Roses s'apunti en un concurs i ho pugui treballar. També, hem arreglat unes parets de pedra seca, ja que tenim un patrimoni molt important. Tenim molts quilòmetres de parets de pedra seca i molts es fan malbé. Vam contractar una empresa perquè comencés a arreglar algunes parets i l'any vinent ho tornarem a fer. Volem donar importància a aquestes parets perquè és un valor patrimonial que tenim. Aquest, també, és un projecte bonic que ens agrada tirar endavant. Ens agradaria, també, portar la gestió de punta Falconera. Vam encabir en el pacte de govern fer, de Falconera, porta d'entrada al parc de Cap de Creus, ja que, per a nosaltres, és important que, allà, hi hagi bons serveis, per donar-li vida, a aquell espai. Tot això és un projecte que volem treballar en vista a l'any vinent.

Quina acció li agradaria poder fer d'aquí a final de mandat?

Acabar el projecte de punta Falconera i també l'accés a les cales. Són dos projectes molt transversals que podem treballar amb Urbanisme. A més, s'està redactant el projecte de transició energètica per posar plaques solars a les llar d'infants, el teatre, la biblioteca o l'arxiu. Podríem obtenir ajuts de la Unió Europea.

Està ben cobert el patrimoni natural de Roses?

El que és el cap de Creus, té moltíssimes mancances i, a Catalunya, anem bastant endarrerits amb els parcs naturals. Una de les mancances important és la de la seguretat, ja que nosaltres podem regular molt aquests espais, però, si no hi ha agents que ho vigilin, no aconseguirem res. Penso que tenim molt per fer en aquest aspecte.

L'any vinent, aquí a Roses, hi ha relleu a l'alcaldia. Funciona bé el tripartit?

El govern que hi havia anteriorment ja era de Junts amb nosaltres, Gent del Poble, i ara s'hi ha afegit ERC, que són gent jove i amb ganes de treballar. Hi ha ajudat molt que ens coneixem tots, des de fa temps i això ajuda molt.