02 de octubre de 2020
02.10.2020
L'Empordà
Figueres

Crida a Figueres i Vilafant a donants de plasma que hagin patit la Covid-19

La primera donació es fa el 3 d'octubre al Centre Cívic Les Mèlies

02.10.2020 | 12:25
Cartell de l'activitat

El Banc de Sang està buscant persones que hagin passat la Covid-19 i vulguin donar plasma per als malalts que l'estan patint en aquests moments, a Figueres i a Vilafant. El seu plasma és ric amb anticossos contra el coronavirus i pot ser un tractament efectiu per als malalts. La campanya de donació serà dissabte 3 d'octubre al Centre Cívic Les Mèlies a Vilafant. Les persones que vulguin participar-hi cal que contactin amb Cristina Valverde per concertar cita prèvia al correu electrònic cvalverde@bst.cat o trucant al telèfon 687 887 113.

Els potencials donants de plasma cal que hagin passat la malaltia i que faci més de 28 dies que no tenen símptomes. A més d'aquesta col·lecta especial, als principals hospitals de Catalunya també es recull plasma de persones que hagin superat la Covid-19. Per participar-hi, cal deixar les dades personals al següent web www.donarsang.gencat.cat/plasmacovid19.

Els malalts que han superat una infecció pel coronavirus ho han fet perquè han fabricat anticossos (defenses) dirigits contra aquest virus. Aquests anticossos es troben en el plasma i, si els administrem a un malalt, podem ajudar a superar la infecció.

El plasma recollit pel Banc de Sang s'utilitza per a pacients en el marc de diferents estudis clínics per poder evidenciar que és un recurs terapèutic vàlid per superar la malaltia.

La donació de plasma es fa mitjançant un procediment que coneixem amb el nom de plasmafèresis. Té una durada de 45 minuts i permet obtenir només el plasma mentre que les cèl·lules de la sang es retornen al donant. El Banc de Sang té una àmplia experiència en la pràctica de plasmafèresis, l'any passat en va fer més de 20.000.

Requisits per ser donant

Per poder donar, cal tenir entre 18 i 65 anys i pesar més de 50 quilos. En el cas de les dones, no haver estat embarassada, no haver estat transfós i en tots els casos haver superat a malaltia fa més de 28 dies i disposar d'una prova diagnòstica que hagi confirmat la malaltia.

Un recurs terapèutic que demostra que és vàlid per superar la malaltia

Les persones que han superat una infecció pel coronavirus ho han fet perquè han fabricat anticossos (defenses) dirigides contra aquest virus. S'ha demostrat que aquests anticossos es troben en el plasma i, si els administrem a un malalt, podem ajudar a superar la infecció.

El plasma recollit pel Banc de Sang aquests dies a Figueres i a Vilafant serà utilitzat per a administrar en pacients en el marc de diferents estudis clínics per a poder evidenciar que és un recurs terapèutic vàlid per superar la malaltia. El plasma sanguini és el component líquid de la sang i és de color groc.

El Banc de Sang té una àmplia experiència en la pràctica de plasmafèresis, l'any passat en va fer més de 20.000. El plasma es pot donar mitjançant un procediment que coneixem amb el nom de plasmafèresis. Les persones interessades a participar en aquests estudis clínics poden entrar en el web donarsang.gencat.cat/plasmacovid19 i apuntar-s'hi.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent