29 de setembre de 2020
29.09.2020
L'Empordŕ
Roses

La Residčncia Pi i Sunyer de Roses creix en qualitat i nous equipaments

La cooperativa sense ŕnim de lucre dobla les instal·lacions per oferir un millor servei a residents, famílies i treballadors

28.09.2020 | 19:16
Imatge de la residčncia Pi i Sunyer de Roses.

Després de més de deu anys de parlar-ne, la Residència Pi i Sunyer de Roses ha fet realitat un dels seus projectes més ambiciosos: l'ampliació de les seves instal·lacions, passant de 3.200 m2 a 6.300 m2 de superfície. Aquesta ampliació, aixecada i connectada a l'edifici original, permet crear vint-i-sis noves places de residents, esponjar els espais i aportar les eines necessàries per millorar substancialment la qualitat dels seus serveis així com la vida laboral dels treballadors, explica el director Josep Marés. Ha estat una inversió molt important amb un pressupost de 3.150.000 euros finançats amb fons propis de la cooperativa a finançar a vint anys a través de la banca ètica i sostenible Triodos Bank. La gestió dels serveis de la residència, del Centre de Dia, els àpats a domicili i la secció mèdica la porta, però, una nova cooperativa, Vigo, creada pel consell rector de la mateixa cooperativa Pi i Sunyer.

Per arribar fins aquí s'ha recorregut un llarg camí. La cooperativa August Pi i Sunyer la va fundar Benet Vigo Trulls «davant la mancança que hi havia de metges» el 1978 però, fins al 1986, no es va tirar endavant el projecte d'una residència assistida amb places públiques. El 2008 ja es va començar a parlar de l'ampliació. Deu anys més tard, amb els comptes sanejats, es va aprovar el projecte, signat per l'estudi d'arquitectura Josep Terricabras d'Olot. El pla preveia l'enderroc de quatre bungalous de la residència que es trobaven dins la zona d'ampliació i el trasllat de les persones que hi vivien. Era el juliol del 2019. Els treballs, doncs, s'han allargat un any i un mes. No hi ha hagut pràcticament retards, tot i haver coincidit amb aquest temps de pandèmia. Aquesta setmana s'espera la inspecció de la Generalitat i, amb el seu vistiplau es treballarà amb la redistribució dels residents i es reiniciaran els ingressos.

Llista d'espera

Actualment, a la residència Pi i Sunyer hi viuen cent dotze persones de Roses i de la comarca i vint-i-cinc en el Centre de Dia, que encara es manté tancat per la Covid-19. A causa de la pandèmia, també la llista d'espera per ingressar s'ha dilatat: ara tenen més de vint persones de l'àmbit privat i més de noranta del públic. L'ampliació permetrà agilitzar tot això, ja que hi haurà una ala per fer aïllaments on els nous residents hauran de passar els catorze dies de quarantena obligatòria. Primerament, es requerirà, però, l'autorització del Departament de Benestar i Salut.

Tot i que amb aquest projecte la residència dobla la superfície, els seus gestors no han volgut traduir-ho amb un gran increment del nombre de noves places, que, finalment, serà de vint-i-sis. L'interès, assegura Josep Marés, és millorar la qualitat d'atenció als residents, familiars i, també, dels treballadors.

Espais amplis i confortables per sentir-se com a casa

L'ampliació de la residència Pi i Sunyer de Roses s'ha traduït en la construcció d'un edifici que consta de planta baixa i dos pisos, connectat amb l'immoble mare. La posada en marxa d'aquest nou bloc suposa un canvi organitzatiu de tot l'equip humà de la residència i, evidentment, es potencia el confort d'aquells que hi viuen.

Allò que es pot constatar en primera instància és que l'accés a la residència rosinca canvia. Ja no s'entrarà, doncs, pel carrer Josep Romañach, com fins ara, sinó per un nou accés des de la carretera Mas Oliva, obert i pavimentat per l'Ajuntament. El director del centre, Josep Marés, reconeix que això pot ser beneficiós perquè facilitarà als familiars també l'aparcament dels vehicles quan els vagin a visitar.

A la planta baixa de l'edifici, s'ha dissenyat una sala d'estar i un menjador que utilitzaran persones molt autònomes i els usuaris del Centre de Dia, que actualment es troba a l'altre edifici i que resta tancat a causa de la Covid-19. L'ampliació els permet doblar les places: de vint-i-cinc a cinquanta. En aquesta mateixa planta, també hi ha una cuina molt gran on es preveu servir uns 160 menús diaris als residents del Centre de Dia així com els àpats a domicili o altres serveis «a benefici del poble» que s'hi puguin fer.

Habitacions adaptades

Al primer pis s'ha creat una ala, amb espais molt amplis, on podran conviure trenta residents. Està adaptada per a persones amb demència o amb alteracions de conducta que disposen, a la mateixa planta, d'una sala per fer activitats, un menjador, una unitat d'infermeria i totes les habitacions adaptades amb la possibilitat de fer-hi les dutxes. Un dels avantatges és que també disposaran d'una àmplia terrassa, que s'anirà adequant, a mitjà termini, amb finalitats terapèutiques perquè els residents s'hi sentin molt a gust.


Una ala de convivència

Al segon pis, ara s'hi troba l'anomenada àrea de convivència pensada per als residents d'aquesta planta, tant persones autònomes com amb diferents tipus de demències. «La idea és que convisquin com si estiguessin a casa seva», diu Marés. Per fer-ho més acollidor, la cuina disposa d'una illa central on podran cuinar, els mobles són més domèstics i hi ha rentadora per si necessiten fer-ne ús, si els cal sota la supervisió dels tècnics.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent