El pati de Boadella i la sala Narcís Monturiol del Cercle Sport de Figueres han acollit, aquest divendres, la presentació del llibre '1 dia d'octubre i 2 poemes. Quan l'esperança perd la por', de l'exconseller de la Generalitat Josep Rull. El primer acte era organitzat per l'Assemblea Nacional Catalana.

L'actual conseller de Territori, Damià Calvet, l'escriptor Vicenç Villatoro i Pere Saló, el figuerenc que va compartir militància i treball a la JNC amb Rull i Calvet, van ser els encarregats d'aportar la seva visió d'amistat amb l'autor del llibre, absent de la presentació per la seva condició de pres polític. A Boadella també van participar l'exregidora local Marina Ramió, organitzadora de l'acte amb la col·laboració de l'Ajuntament, i Carles Pàramo, expresident de la Diputació i exalcalde de Roses.

A Figueres, el president del Cercle Sport, Pere Padrosa, ha estat l'encarregat d'obrir la presentació oferint a Rull un llibre històric de l'entitat amb una dedicatòria de tots els socis "per l'injust empresonament que pateix". Pere Saló considera que l'obra del polític terrassenc "és un llibre de testimoni, de memòria, molt necessari ara quan hi ha intents d'apropiació del relat d'aquell 1-O". Durant la seva intervenció ha recordat que els tres companys de la JNC van desplegar una gran senyera sobre la façana del Museu de l'Empordà de Figueres el juny de 1992, quan la Flama Olímpica dels Jocs de Barcelona va travessar la ciutat.

L'historiador Alfons Romero, en representació de l'Assemblea, ha basat la seva intervenció amb la projecció de set fotografies transversals que, des dels temps de la Guerra Civil i la postguerra, demostren el "camí de la repressió" que ha sofert el poble català en espais com la presó de Figueres i en personatges de la talla de Ventura Gasol, Met Miravitlles, Martí Vilanova, Josep Pallach o Carles Caussa. "Ens hem enfrontat a l'Estat i hem de ser conscients que és una qüestió important. El text de Rull l'hem de situar en aquest marc de repressió i en els exemples dels personatges de les fotos",

Per Vicenç Villatoro, aquest tipus de presentació amb l'absència forçada de l'autor "és un acte d'homenatge i solidaritat cap a una família que pateix, i també un missatge polític com a protesta pel qui no hi pot ser a favor de la seva llibertat. Avui el seu fill petit celebra sis anys, la meitat dels quals els ha viscut amb el seu pare empresonat". "El llibre de Josep Rull és necessari, bo i útil perquè és la memòria viva d'un període extrem de la vida d'una persona", ha recalcat l'escriptor.

Damià Calvet destaca de Josep Rull "que té una passió que es tradueix en lideratge. La seva militància política, des de ben jove, la va entendre com un servei a Catalunya i a la gent del nostre país". L'actual titular de territori ha volgut deixar clar que "entre tots vam arribar a l'1-O" i que cal "reivindicar l'1-0 per denunciar que, pel fet d'haver exercit el nostre dret a expressar-nos en llibertat hi ha gent a la presó, inhabilitada i a l'exili".