Ramon Falgàs (Figueres 1963) va prendre possessió del càrrec de la mà de l'anterior president, Jaume Coll, i davant dels alcaldes de Roses i Castelló d'Empúries. Encapçala una junta que, per primera vegada en trenta-dos anys, inclou una dona. El Rotary Club Roses va ser fundat l'any 1988 i l'any següent va néixer el d'Empuriarabava. No va ser fins fa vint anys, l'any 2000, que els clubs es van fusionar. Falgàs ha format part de diverses juntes del club abans de ser-ne el president.

Quines persones formen part del Rotary Club?

En general, som professionals lliberals i petits empresaris que quan arribem a una etapa de les nostres vides laborals decidim donar una part del nostre temps lliure a la comunitat, dedicant-lo a impulsar i finançar projectes solidaris a fi de millorar-la.

Com se situa el Rotary Club en l'àmbit internacional?

Rotary està present gairebé a tots els països. De fet, l'any passat els projectes que vàrem portar a terme en el seu conjunt varen sobrepassar els 20 milions d'euros. El nostre Club en particular també forma part d'una xarxa anomenada Eurostar, que reuneix set clubs de diferents països, i una vegada a l'any organitzem una trobada conjunta en una seu diferent (ja portem 27 edicions). L'objectiu és unir forces per portar a terme projectes comuns i aconseguir que siguin molt més rellevants. L'any 2022, Roses-Empuriabrava acollirà per quarta vegada la trobada internacional d'Eurostar, per nosaltres és un honor i una gran responsabilitat poder-ho organitzar.

Com s'entra a formar part del Rotary?

És molt senzill. Una manera és que un membre de Rotary et convidi a assistir-hi o bé passar personalment per la nostra seu de Roses, a l'Hotel Risech, i deixar-nos les dades de contacte a la recepció. Jo mateix el convidaré a assistir a les nostres reunions setmanals.

Quants socis són actualment?

Actualment som 28 membres, cadascun fa una aportació trimestral en forma de quota i és a partir d'aquestes aportacions que podem finançar els nostres projectes solidaris. Som de les poques associacions on no demanem subvencions a cap administració, sinó que aquestes i altres entitats poden demanar-nos col·laboració. De fet, ja ens demanen la nostra implicació en alguns projectes socials.

Però no hi ha gaires Rotaris. Per què?

En un principi el nostre Club Rotary estava format majoritàriament per homes. És un aspecte sobre el qual ja fa uns anys que hi estem treballant per reconduir-ho. L'11 de juliol passat vam fer entrega de la insígnia Rotària a la primera senyora del nostre club, l'empresària Rosinca Mercè Blanco. Hem de reconèixer que en els clubs on hi ha senyores Rotàries, la gestió dels projectes i les accions es tornen més properes i àgils, i també hi aporten un ventall d'iniciatives i propostes amb una nova visió.

Vostè ja formava part de juntes anteriors. Què el porta a presentar-se com a president?

Quan ja es porta cert temps de soci i membre en diferents juntes, queda la presidència. Desenvolupar aquest càrrec m'ha permès aportar el meu granet de sorra i conèixer molt millor el funcionament de Rotary des de dins l'organització, amb projectes, col·laboracions amb altres clubs i l'impuls a projectes comuns. La presidència és donar una mica més del meu temps a la comunitat.

Ha treballat abans amb la resta de la junta?

Per sort, sí. He coincidit amb molts companys en diferents juntes, això fa que el dia a dia en la gestió del club sigui molt més efectiva. Per exemple, Ramon Danés fa molts anys que és el nostre tresorer, o Joaquim Cusí, Josep de Frutos, Jaume Coll o Manel Bartoll, entre d'altres, sempre estan disposats quan se'ls necessita i formen de la meva junta.

Quin tipus de projectes realitzen?

La nostra premissa és: «Servei a la comunitat». A partir d'aquí nosaltres ho comencem a moure tot per poder-ho fer realitat. També som conscients que els nostres resultats són un granet de sorra dins les necessitats que hi ha, però sabem que molts granets de sorra fan una muntanya.

Quins són els projectes o activitats més rellevants que s'han portat a terme aquests últims mesos?

Entre els realitzats hi ha la distribució de menjar, com el fumet de peix dels pescadors de Roses, en col·laboració amb el nostre soci, Pere Gotanegra, al qual se li ha fet un reconeixement per la seva tasca. També vàrem participar en la cerca d'EPI en el moment en el qual era difícil el seu subministrament. En aquesta acció ens vàrem coordinar tots els clubs Rotaris del nostre districte per fer comandes directes a proveïdors internacionals, hi ho varen distribuir entre diferents organitzacions locals.

I quins projectes es plantegen per aquest any?

Ara mateix estem sospesant diversos projectes solidaris. Tots molt interessants. Però, com és costum, no puc dir-vos quins són fins que la meva junta els presenti en exposició als nostres socis, els triïn i hi comencem a treballar. Però puc avançar-ne un: la col·laboració econòmica amb We love Uganda. El vam acordar en junta aquesta setmana passada.