18 de agost de 2020
18.08.2020
L'Empordà

Descoberta de cinc sistemes planetaris nous, a Albanyà

Aquesta troballa inclou 12 planetes en diversos sistemes solars, al voltant d'estrelles properes al Sol

17.08.2020 | 18:57
El sistema solar planetari HD 191939, a la constel·lació de Draco.

Un any després de la incorporació a l'equip TESS TFOP SG1 de la NASA, l'Observatori Astronòmic Albanyà ha codescobert cinc nous sistemes planetaris. Aquesta troballa inclou dotze planetes ubicats en diversos sistemes solars, al voltant d'estrelles properes al nostre sol.

Els planetes descoberts formen part de diverses categories: n'hi ha que pertanyen a la categoria de súper-Terres (de la mida de la Ter-ra) i n'hi ha que són mons subneptunians (similars a Neptú), uns tipus de planetes que mai s'han trobat dins del nostre sistema solar. A més, alguns dels sistemes planetaris descoberts són excel·lents candidats per a futurs estudis amb grans telescopis, com el futur telescopi espacial James Webb.

En paraules de Pere Guerra, director de l'Observatori Astronòmic Albanyà, «hem tingut un any extremadament productiu des del punt de vista científic. El nostre centre astronòmic s'ha encar-regat de validar les dades que ha captat la nau espacial TESS de la NASA, observant des d'Albanyà i participant en 12 dels 66 descobriments que ha fet la TESS».

Sobre la tasca divulgativa de l'observatori, Guerra afegeix que «estem també molt contents de l'acollida que ha tingut el nostre centre entre el públic de Catalu-nya, ja que molts dels visitants que tenim venen atrets per aquests nous descobriments i amb ganes de saber més sobre els exoplanetes, aquest camp de l'exploració cada cop més popular».

Pel que fa a la TESS (Transit Exoplanet Survey Satellite), té com a missió principal descobrir, com a mínim, 50 exoplanetes d'una mida menor a la de Neptú. Aquesta missió de la NASA està liderada per l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (el MIT) i s'encarrega d'observar més de 500.000 estrelles (les més brillants i properes a la Terra) per buscar exoplanetes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent