Des de fa unes setmanes s'ha notat un augment de vehicles mal aparcats a les proximitats de les cales del cap de Creus. Majoritàriament, es tracta de persones que no han pogut estacionar al lloc permès perquè l'espai ja estava ple i han optat per deixar el vehicle al voral dels camins d'accés a la cala.

«En una setmana hem sancionat més de cent vehicles», explica Joan Plana, regidor de Seguretat Ciutadana de Roses. Un dels molts punts conflictius per elevada afluència de cotxes és cala Montjoi. En aquest espai, l'any passat, l'Ajuntament de Roses ja va col·locar indicacions i diversos obstacles per impedir l'aparcament, va senyalitzar a banda i banda la prohibició d'estacionament i, al fons del camí de la riera, va col·locar una indicació d'una rotonda on els vehicles poguessin girar. Aquestes senyalitzacions, però, no han servit perquè els usuaris de la platja continuïn estacionant el vehicle i impedint el gir de la resta. «Quan en una cala no hi ha més estacionament, això no autoritza aparcar a qualsevol lloc. És igual que quan vas al centre del poble, si no hi ha aparcament vas a un altre lloc», assenyala Joan Plana, que lamenta que «quan la gent està en l'entorn rural té la sensació que determinades normes de circulació no s'han de seguir».

Plana vol incidir en el fet que «la gent hauria de ser conscient que aparcant malament no només obstaculitzen els altres conductors, sinó que també impedeixen l'accés als vehicles d'emergència, ambulàncies o bombers».

Malgrat que el consistori ha estat treballant en la millora de la senyalització i des de la regidoria de Medi Ambient s'ha posat sobre la taula adaptar els espais d'estacionament i augmentar-los, «no es pot fer a curt termini ni en plena temporada turística».

Si bé és cert que altres estius es detectaven males pràctiques circulatòries a la zona, enguany s'ha notat un augment «desmesurat» de vehicles. Plana confessa que «en la meva opinió, la gent busca espais més aïllats, fora de les platges urbanes, per la menor percepció de risc de contagi de la pandèmia de la Covid-19», i apunta que «la situació sanitària ens ha sigut favorable en augmentar el turisme en entorns naturals, però el parc no està preparat per rebre aquesta quantitat de visitants».

Tot i que la Policia Local de Roses ha pogut alleugerir les hores extres dedicades a tasques relacionades amb actes festiu, el cos ha vist en aquesta problemàtica una altra sobrecàrrega, i es troba «més tens que mai, en el pitjor moment».