Amb l'objectiu d'evitar la propagació del coronavirus entre els treballadors del camp dels municipis compresos a l'Àrea Bàsica de Salut de l'Escala (gestionada per la Fundació Salut Empordà), el dispensari de Sant Pere Pescador, l'Ajuntament del municipi i l'àrea de Benestar Social del Consell Comarcal de l'Alt Empordà han posat en marxa diverses accions. D'aquesta manera es busca fer pedagogia, prevenir el contagi de la Covid-19 entre aquestes persones i promoure les mesures d'higiene i seguretat en el moment en què acaben la jornada laboral.

Cal tenir en compte que l'ABS l'Escala inclou poblacions que tradicionalment tenen explotacions agrícoles -poma, vinya i oliva- i entre els seus habitants n'hi ha molts que es guanyen la vida al camp.

A l'hora de posar en marxa les accions, s'ha tingut en compte que s'ha de diferenciar entre els treballadors que resideixen a la zona durant tot l'any i els temporers, que es desplacen fins aquí a l'època de collita, que comença a l'agost i s'allarga fins a la tardor. Ambdós disposen de pocs recursos econòmics, però mentre els primers tenen un domicili fix -tot i viure en els anomenats pisos pastera-, els segons no. Tot plegat implica que, un cop acaben la jornada laboral, moltes vegades no poden seguir les mesures de prevenció indicades per evitar la propagació del coronavirus.

«Partim de la idea de la mediadora intercultural com a figura clau en aquest procés de comunicació i de prevenció del contagi. El que busquem és que els treballadors prenguin consciència del risc d'emmalaltir i es cuidin entre ells», explica Gemma Llombart, infermera del consultori de Sant Pere Pescador.

«Són mesures molt senzilles però esperem que donin resultat. Tenint en compte les condicions socioeconòmiques concretes d'aquestes persones, hem buscat la manera més fàcil i entenedora d'arribar a elles», afegeix el metge Enric Pous.

*Més informació a la pàgina 21.