L'ajuntament de Castelló d'Empúries ha donat per pràcticament acabada la plaça de la cara nord de la basílica de Santa Maria. Aquesta obra, programada amb anterioritat, havia restat pendent de les excavacions arqueològiques, la primera de les quals va descobrir la presència d'una necròpoli preromànica i el fossat de nivells de l'altmedieval que fins llavors es desconeixien. El regidor d'urbanisme, Josep Maria Canet, recorda que «són les restes més antigues de Castelló». En acabar la segona de les excavacions, l'any passat, el consistori va elaborar el projecte per a una plaça nova.

Tot i que abans de la pandèmia de la Covid l'obra es va deixar pràcticament acabada, encara faltaven «uns tirants de la marquesina i uns retocs a les figures de terra», segons Canet. El cost de l'obra ha ascendit a uns 100.000 euros, incloent la reforma de la instal·lació elèctrica i la xarxa d'aigua.

L'espai, la majoria del qual està cobert de sauló, disposa de set aparcaments amb una marquesina recoberta de vegetació amb plantes trepadores per ocultar l'espai dels cotxes.

La voluntat del govern és «deixar net d'impacte visual derivat del trànsit l'entorn de l'església». A més, Canet recorda que «a la plaça Joan Alsina ja hi ha aparcaments».

Tanmateix, el consistori podria plantejar la possibilitat de destinar els aparcaments de la plaça nova «per als veïns de la zona».

El següent pas, segons explica Canet, serà actuar al paller d'en Melino: «La plaça també dona accés al mirador. I ara, amb el nou espai ordenat, el paller ha quedat envellit. L'objectiu és actuar perquè els dos espais quedin lligats».