Són molts els municipis que volen deixar testimoni documentat de com s'ha viscut, en l'àmbit particular, la quarantena causada per l'emergència sanitària. En el cas de l'Escala, el Museu i l'Arxiu s'han adherit a la campanya per recollir aquest material que reflecteixi com s'està vivint el pas de la Covid-19 i preservar-lo com un fet històric. La campanya ha estat iniciada per la xarxa de Museus d'Història i Monuments i la Xarxa de Museus d'Etnologia de Catalunya, amb l'Associació d'Arxivers i Gestors Documentals de Catalunya. Aquests animen a compartir les vivències, les imatges i els dibuixos, perquè siguin custodiats a l'Arxiu de l'Escala. Al web museudelescala.cat, hi ha un formulari per participar-hi.

Sota els lemes Memòries d'una pandèmia i Arxivem la Covid-19 es vol fer una recollida de documents, imatges, vídeos, missatges de veus, dibuixos i objectes materials creats i utilitzats durant aquests el confinament per a la seva preservació. Aquest material servirà per interpretar l'impacte de la pandèmia a l'Escala, tant des del punt de vista sanitari, social, econòmic o cultural, com per documentar l'experiència col·lectiva.

L'arxivera municipal de l'Escala, Lourdes Boix, explica que aquest serà «un document històric de primera magnitud» i afegeix que els materials recollits permetran detallar la pandèmia. «La Covid ens ha servit per posar-nos al dia en productes virtuals», indica Lourdes Boix.

El fet de recuperar la història a través dels documents és la missió primordial en aquests moments a tot el món i és tot un valor per a la investigació. «Els investigadors en podran treure conclusions», conclou l'arxivera escalenca, que es marca com a objectiu realitzar una exposició presencial en els pròxims mesos. Les fotografies i altre material també es poden fer arribar a través del correu electrònic museu@lescala.cat.

«Els materials recollits ens permetran detallar la pandèmia», manifesta Lourdes Boix, tot assegurant que no existeixen terminis per tenir conclosa la Covid-19. «El límit el posarà la vacuna generalitzada», remarca l'arxivera escalenca, agraint la tramesa de material per elaborar aquest projecte d'abast municipal.