L'Ajuntament de Figueres va anunciar, poc després d'entrar el nou govern, un pla de xoc de 200.000 euros per fer front a la situació de neteja i recollida d'escombraries de la ciutat i, amb l'aprovació inicial del pressupost d'enguany, hi afegeix una partida de 800.000 euros. Uns diners que, segons els treballadors d'Ecoserveis, l'empresa encarregada del servei, no han arribat mai.

«Quan va entrar el nou govern ens van reunir al setembre demanant-nos un esforç, que netegéssim més, i ens van dir que llogarien vehicles, van portar dos que van venir per ser reparats», Roque Burgos, membre del Comitè d'empresa d'Ecoserveis, explica com aquesta situació es repeteix i «va a pitjor des que s'ha anat prorrogant el contracte», el 2016. «Prorrogar significa tenir el mateix pla de gestió des de 2010 i no comprar vehicles ni renovar maquinària», afegeix. Els treballadors d'Ecoserveis denuncien les greus condicions sota les quals treballen, amb material, màquines i vehicles «molt obsolets» que, fins i tot, poden suposar un perill per a la seva seguretat.

Avaries diàries

Des del Comitè d'Empresa consideren que hi ha vehicles que «no haurien de passar la ITV, els més nous tenen dotze anys, i hi ha alguns que figuren a l'empresa però que estan emmagatzemats perquè no es poden utilitzar». Els treballadors asseguren que pateixen avaries diàries per l'estat del material. «Té tants anys el camió d'escombraries que la pala que recull no fa la seva funció, sempre es trenca», explica Atif El Habib, treballador de la recollida d'escombraries. Quan passa això, els operaris han d'aturar-se, anar a la nau, si poden, agafar un altre camió, i tornar al servei.

«Ens fa perdre temps i ens dificulta acabar el recorregut, mai podem fer les rutes com s'haurien de fer», lamenta un dels treballadors del Comitè. El Habib explica com fa uns dies va haver de solucionar ell mateix una reparació a la porta de l'únic camió de recollida de mobles i trastos que tenen.

«Després la gent es queixa i ens diu que som uns porcs, però fem més del que podem», comenta. Un altre aspecte que troben denunciable és que a través de l'empresa majoritària que gestiona Ecoserveis, FCC, es lloguen vehicles dins de la mateixa empresa i quan arriben aquí han de ser reparats, «això és robar diners», consideren. «El que passarà és que no podrem recollir les escombraries i quan deixem de fer-ho, es notarà molt», diuen.

Davant la previsió d'un nou contracte, el Comitè d'Empresa vol reunir-se amb alcaldia, «diu a la premsa que ho ha fet, però no és veritat», senyalen. En les dues entrevistes de l'alcaldessa de Figueres amb els lectors, que aquest Setmanari va organitzar els mesos de desembre i gener, va haver-hi preguntes en relació amb els plans de xoc de neteja, signades per la plantilla i el president del Comitè d'Empresa. L'alcaldessa Agnès Lladó va respondre que encara no se sap quins seran els plans de xoc i que «el vicealcalde s'ha reunit almenys tres vegades en set mesos amb el Comitè».