L'associació sense ànim de lucre ANCA sorgeix a Figueres «amb una sola finalitat -indica una de les seves impulsores - afavorir la defensa i protecció dels animals, sobretot els de la nostra ciutat, Figueres». Centrant-se sobretot en els gats ferals, ANCA es marca com a objectiu augmentar la consciència sobre l'esterilització dels animals, recollir els abandonats per facilitar la seva adopció i obtenir fons per poder cuidar-los.

SOS Minino's és l'entitat a Figueres que té potestat per alimentar als gats ferals de la ciutat amb un conveni que té amb l'Ajuntament, però popularment es té constància que aquesta tasca s'amplia a molta gent voluntària. «Nosaltres mantenim el contacte amb aquesta associació i pretenem ser un complement perquè hi ha molta feina a fer, si ens podem ajudar, ens ajudarem», expliquen des de la recent ANCA. A més, «ara és tot molt incipient», tal com indica una de les fundadores, però la intenció és establir contacte amb l'Ajuntament i poder fer-se càrrec també de les colònies que existeixen.

Fa molt de temps que les tres persones que han engegat aquesta associació s'encarreguen de cuidar els gats a diferents punts de Figueres. Ara han decidit «fer legal el que fem des de fa uns vint anys» i constituir-se com una entitat per poder obtenir finançament que els permeti continuar la feina.