Teudis Plaza Masso (Navàs, 1978), va créixer a Figueres, i ara treballa a l'oficina internacional d'una universitat d'un centre hospitalari prop de Milà. Avui és la tercera vegada que rep una autorització de la feina per treballar des de casa fins divendres. Els seus companys, com ell, ja fa dies que tenen una rutina de teletreball, excepte aquells que han d'assistir obligatòriament, com poden ser alguns informàtics que desenvolupen les tasques de per manteniment de l'streaming, única manera que tenen els professors de seguir amb les classes a la universitat.

Teudis alerta de la diferència entre la prevenció que es porta a terme a Itàlia i la de Catalunya. «Aquí intenten aïllar, confinar. A Catalunya no s'està tancant res». La seva experiència amb l'evolució del Coronavirus a la regió de Llombardia, el fa pensar que «si s'haguessin aplicat les mesures preventives des de l'inici, potser no s'hauria escampat tant i els hospitals no estarien tan saturats». Apunta que la principal por de les autoritats és que «se saturin els hospitals i no es pugui atendre a tothom qui ho necessita». Per això, des de Vidigulfo, Teudis recorda que cal aplicar mesures preventives com més aviat millor, com poden ser netejar-se les mans, no anar a llocs amb molta gent, deixar distàncies de seguretat, no abraçar-se o no fer-se petons en la salutació .«Tinc la sensació que el missatge que es transmet a Catalunya és de tranquil·litat, que el Coronavirus és una mica més que una grip, i que la resta de països s'estan alarmant. Però quan veus que un país veí com Itàlia ho tanca tot, alguna pregunta caldria fer».

Teudis viu a Vidigulfo, un poble de 7.000 habitants, a 13 quilòmetres de Milà, i a 25 de Codogno, a la regió de Llombardia, epicentre italià del Coronavirus. Els seus tres fills, de 7, 11 i 14 anys, fa tres setmanes que estan a casa «estan preocupats perquè veuen que l'escola està tancada, que no hi ha activitats esportives, no es pot anar al cinema ni al teatre. Veuen que als familiars els diuen que treballin des de casa, que no vagin a la feina si no és molt necessari». Els primers dies «hi havia assetjament als supermercats», amb compres impulsives «semblava una pel·lícula americana de la fi del món».

Tot i que ara la situació s'ha calmat, el Coronavirus hi és permanentment present. «Tots els treballadors de cara al públic porten mascareta i guants», i per anar a comprar els ciutadans han de fer-ho pensant quan hi haurà menys gent. «Ens trobem en una situació de perill molt real, malgrat que intentem mantenir el màxim la normalitat. Intentes anar a llocs que no hi hagi molta gent, mantenir distàncies i netejar-te molt les mans». Cada vegada han d'anar amb més compte. El govern va augmentant progressivament les mesures de seguretat per prevenir la propagació del Coronavirus. «Van començar tancant les escoles, després van suspendre activitats esportives dels no amateurs, i més endavant els campionats professionals de qualsevol esport. Ara confinen a 16 milions de persones. La situació és molt i molt greu».

Casos de companys infectats

El figuerenc confessa que «quan et diuen que una persona a Wuhan s'ha infectat, et sembla una cosa molt llunyana, però quan a Vidigulfo, al teu petit poble, veus que l'alcalde anuncia un infectat, i al poble dels meus fills, a 5 km també, comences a ser conscient que et pot tocar a tu». Teudis viu d'aprop l'angoixa que provoca el virus, i coneix a companys que s'han infectat. La setmana passada un oncòleg, professor de la universitat on treballa, va donar positiu. «Fa una setmana que està a l'hospital a cures intensives. Des de llavors, dues companyes que s'hi van relacionar en una reunió, estan confinades en una habitació de casa seva, posant-se una mascareta quan surten al lavabo, i rentant-se contínuament les mans». Un altre cas que mostra l'angoixa és el d'un company d'en Teudis que viu amb la seva mare de 60 anys. El jove va saber que s'havia relacionat amb un infectat. Just aquells dies havia anat a casa la xicota que viu amb l'àvia de 90 anys. «El noi temia que els hauria infectat a tots». El jove, afortunadament, no tenia el virus, i quan va tenir els resultats de la prova de detecció «va plorar de l'alegria».

Tanmateix, Teudis explica que ara es troben en la situació en què no només coneixen algú que està infectat, si no algú que s'ha mort per Coronavirus. «Abans d'ahir, una companya de Bèrgam, es lamentava que de la mort d'uns amics de 70 anys».

Ara per ara, la població desconeix com avançarà la situació però tenen l'esperança que d'aquí a unes dues setmanes, comenci a disminuir l'afectació. De moment,a la regió on viu Teudis, «es prenen decisions de seguretat de setmana en setmana».