Un home de 97 anys i una dona de 88 anys han mort en les darreres hores per coronavirus a Catalunya, de manera que són tres les víctimes per la malaltia covid-19. L'home, amb diverses patologies prèvies, vivia en una residència a la capital catalana i, mentre s'esperen els resultats de l'estudi de contactes, s'han aïllat les persones d'aquest centre amb patologia prèvia associada a problemes respiratoris i també la persona amb qui compartia habitació. El Departament de Salut també ha confirmat 23 nous casos de coronavirus, entre els quals un nadó de sis mesos i un d'un any, que estan aïllats a casa en estat lleu. En total hi ha 101 afectats per covid-19 a Catalunya i 25 són professionals.

L'ancià que ha mort per coronavirus es trobava ingressat en un centre hospitalari de Barcelona des de divendres passat i va morir aquest diumenge, segons informa el Departament de Salut. A la residència, a més d'aïllar les persones amb patologies prèvies respiratòries i la que compartia habitació amb ell, s'ha fet una neteja antisèptica a la planta on residia la víctima. Els departaments de Salut i Treball, Afers Socials i Famílies van presentar divendres unes recomanacions generals per extremar la precaució a les residències per evitar contagis del virus, com no visitar aquests centres si es té febre o s'ha estat en zones de risc, entre altres mesures.

La segona víctima és una dona de 88 anys, que patia una pneumònia i una insuficiència respiratòria. Va començar a tenir símptomes el 27 de febrer i va ingressar a un hospital de Barcelona divendres passat, on ha mort aquest dilluns.

Segons va informar Salut divendres passat, a Catalunya hi ha més d'un centenar de professionals sanitaris aïllats a casa per prevenció després d'haver estat en contacte amb persones diagnosticades de covid-19. El departament informa aquest dilluns que 25 professionals sanitaris han donat positiu en la prova de la malaltia, alguns en l'exercici de la seva activitat laboral, segons fonts de Salut.

Entre les mesures preventives d'higiene genèriques per protegir-se de malalties respiratòries, hi ha rentar-se les mans sovint amb aigua i sabó o bé amb solucions alcohòliques, especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn; evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d'afecció respiratòria, com ara tos o esternuts; mantenir una distància de dos metres aproximadament amb les persones amb símptomes d'infecció respiratòria aguda; tapar-se la boca i el nas amb mocadors d'un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i rentar-se les mans de seguida i evitar compartir menjar o estris -coberts, gots, tovallons, mocadors...- i altres objectes sense netejar-los degudament. A Catalunya, no s'han de prendre precaucions especials amb els animals ni amb els aliments per evitar la infecció. En cas de qualsevol dubte, les autoritats sanitàries demanen trucar al 061 Salut Respon o consultar el web Canal Salut.