L'Àrea de Joventut de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries inicia la redacció del Pla Local de Joventut (PLJ), un document que vol recollir la realitat del municipi on es tingui en compte la visió dels i les joves per dissenyar polítiques de joventut integrals i transformadores. Des del consistori apunten que el Pla Local «posa en el cistell necessitats i objectius, dissenya accions concretes per traçar un camí que aporti la millora de les condicions del municipi i les persones que hi viuen». En aquest sentit, «és imprescindible» la participació i la visió del col·lectiu jove en el disseny del PLJ en tots els seus estaments.

El Pla es planteja amb l'objectiu de «viure en un municipi on es consideri la visió dels i les joves i el dret a viure una joventut plena, una emancipació digna, amb una consciència comunitària consolidada i representativa». S'adreça a tota la població en general però fent un especial esment a joves que ja hagin iniciat els estudis a l'institut, així com per infants i famílies, amb la clara voluntat d'enfortir la comunitat.

Les tres fases de redacció

La redacció d'aquest pla passarà per tres etapes diferenciades. S'iniciarà amb l'etapa de diagnosi de la realitat juvenil al municipi, on es determinarà l'estat de la realitat juvenil i es treballarà la part de consulta dels i les joves. En aquest sentit, s'ha donat inici a les taules de treball sectorials, espais de debat que s'allargaran durant el mes de març, fins a arribar a les taules de joves, que es realitzaran a la primavera.

Paral·lelament a les taules, es farà difusió d'una enquesta dirigida a tots els públics, per tenir més informació sobre el col·lectiu jove al municipi. Un cop acabada la primera fase, es passarà a l'etapa de decisions, on s'exposaran els resultats obtinguts i es vincularan a les propostes d'accions. Per acabar la redacció del pla, es donarà pas a l'etapa d'implementació, fase que consistirà en el desenvolupament de les propostes a partir de la diagnosi, les taules de treball i les aportacions del col·lectiu jove.

Grups implicats

Tant en la redacció com l'execució del PLJ hi intervenen quatre grans grups. D'una banda, els joves del municipi, de tots els perfils, que visquin o participin en alguna entitat o activitat del municipi. «La clau de la credibilitat d'aquest PLJ és que hi participin com més joves i de perfils diferents millor, amb l'objectiu de cercar en la diversitat els objectius comuns, sense desatendre les necessitats individuals ni els col·lectius menys representats i/o afavorits» expliquen des de l'àrea de joventut.

El segon gran grup són els professionals de qualsevol àmbit que d'alguna manera intervenen en la vida dels infants i joves dins el municipi. També tenen un espai les entitats, sobretot les juvenils, per la seva condició de joves organitzats que, durant el procés, poden motivar i treure conclusions amb un valor afegit.

I per últim, els polítics, ja que recaurà en ells la decisió d'implantar les diferents accions que contingui el PLJ.