El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha fixat en 13.900 hectàrees els cultius que van resultar afectats pel desbordament del Ter i el Fluvià. Avui, a Girona, s'ha reunit la Taula Tècnica de Valoració del Temporal Glòria que ha servit per explicar les tipologies i els graus d'afectacions i sobretot per posar sobre la taula les principals línies d'ajuts. Avui també s'ha reunit la Taula de les Terres de l'Ebre i la setmana passada es va reunir la de la Baixa Tordera.

La proposta d'ajuts extraordinaris pels aiguats aprovada pel Govern i dotada amb 11 milions persegueix dos grans objectius: recuperar el potencial productiu de les finques de les explotacions agràries i reparar les infraestructures hidràuliques de regadiu (comunitats de regants). Se'n podran beneficiar les persones titulars d'explotacions agràries i les comunitats de regants que hagin patit danys en el potencial productiu de les seves explotacions pel temporal Glòria. Les condicions per poder-s'hi acollir seran les zones incloses en els perímetres informats pels Agents Rurals i els recintes declarats a la DUN2019. La DUN (Declaració agrària) és una declaració anual obligatòria que ha de fer la persona titular de l'explotació agrària, tant si vol sol·licitar determinats ajuts com si no. En el cas de superfície de planters, seran admissibles també aquelles superfícies incloses en planters inscrites al Registre Oficial d'Empreses Proveïdores de Material Vegetal.

Han assistit a la reunió d'avui la directora dels Serveis Territorials del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Girona, Elisabet Sánchez, representants dels sindicats agraris Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i Unió de Pagesos (UP), la DO Empordà, la Cooperativa Castelló, l'Assecador Fortià, l'Associació de Conreus Extensius de Girona, membres de diferents Associacions de Defensa Vegetal (ADV), l'Associació Planteristes de Girona i productors de Poma de Girona. Aquest dijous es reuniran els regants perquè 10 de les 11 principals comunitats de regants han patit afectacions de diferent grau. Els productors d'horta de la Baixa Tordera no han estat convocats avui perquè formen part de la Cooperativa de Palafolls i van participar a la taula tècnica que es va reunir la setmana passada al Maresme.

A Girona, per les dades de què es disposa actualment, la superfície afectada per les inundacions en aquestes comarques seria de 13.900 ha. Els conreus més afectats són les pomeres, els cereals i els planters.