El grup d'Acció Municipal (AMC) de Figueres ha fet públic un comunicat, que signa el seu president, Esteve Gratacós, en què qüestiona que la ciutat de Figueres prengui accions, com no fer participar animals en la cavalcada de Reis, però alhora permeti que la Guàrdia Urbana es faci acompanyar de gossos ensinistrats en els operatius antidroga.

En la seva nota, Gratacós exposa: "El govern municipal de Figueres, per veu de les regidores Sònia Trilla (PSC) i Ester Marcos (ERC), ha anunciat que enguany la Cavalcada de Reis no comptarà amb la participació de cap animal. Justifiquen aquesta decisió apel·lant a la seva prescindibilitat en la rua i afirmen que la seva presència no promouria el civisme envers aquests tipus d'animals, ans el contrari. Es vol que Figueres es converteixi en una ciutat animal friendly".

En el mateix escrit, també assenyala que, tot i que pot discrepar amb la mesura, entén la motivació, i ho argumenta amb aquestes paraules: "Des de les administracions s'ha de promoure el respecte envers tot tipus d'animals i s'ha de conscienciar la ciutadania de la necessitat de preservar el seu benestar, començant pels més petits de la casa. Malgrat això, considerar que la participació puntual d'algun animal en una activitat concreta de brevíssima durada en la que els únics elements hostils envers ells puguin ser la il·lusió i l'excitació desmesurada dels nens és, si més no, qüestionable".

Segons diu Esteve Gratacós, "la preocupació pel benestar animal de l'equip de govern és lloable però poc consistent". "Es prohibeix la participació de cavalls, ases i camells en la cavalcada de Reis - una activitat concreta que no dura més d'un parell d'hores l'any en un ambient totalment festiu i familiar -, però al mateix temps la guàrdia urbana utilitza des del mes de març dos gossos per a detectar substàncies estupefaents. No cal descriure per quin tipus d'ensinistrament han hagut de passar en Popeye i en Nemo, que és com es diuen els dos cans, per poder trobar drogues com cocaïna, heroïna, haixix, drogues sintètiques i burundunga, entre d'altres. L'ajuntament ha contractat aquest servei a l'empresa d'ensinistrament caní 'Lladruc', amb seu a Peralada, amb un cost anual 5.580 euros l'any", hi ha afegit el portaveu de l'AMC-Figueres.