Un equip d'enginyers de Castelló d'Empúries està estudiant la viabilitat d'un projecte que planteja col·locar plaques fotovoltaiques a edificis municipals perquè puguin consumir la seva pròpia electricitat. Des del consistori es proposen col·locar-les a l'edifici de la Policia Local i a la residència Toribi Duran. «Ens plantegem aquestes infraestructures perquè tenen consum al llarg de tot el dia. La idea seria que el consum diari vingués de l'energia de les plaques, i que en els pics de consum també es pogués estirar energia de la xarxa per acabar de completar», explica el regidor d'Urbanisme, Josep Maria Canet.

Ara per ara, el projecte se centra en l'edifici de la policia, on ja hi ha un espai per instal·lar-les. El següent pas és esbrinar quants kW de potència es necessiten, i el cost de la instal·lació. Després es repetirà el procés al Toribi Duran.

«Fem un estudi a fons perquè volem col·locar-les a llocs on surti a compte. El que no volem és 'regalar' energia a les companyies elèctriques, i per això procurarem posar-les en edificis amb consums elevats. Si no, el que faríem seria malgastar els impostos dels ciutadans», apunta Canet. Això ho explica perquè aquest sistema d'energia funciona de tal manera que l'energia que no es consumeix s'aboca a la xarxa, i la companyia la paga a 2 o 3 cèntims el kW. Aquesta mateixa energia, però, es distribueix a altres clients a un preu molt més elevat.

Obsolescència en deu anys

Respecte a les especificitats tècniques dels aparells, s'intentarà que es puguin amortitzar en el termini més curt possible. «Aquesta tecnologia està evolucionant molt ràpidament. Les que instal·larem ara, en un màxim de deu anys s'hauran de canviar perquè hauran quedat totalment obsoletes, i és per això que volem que el termini d'amortització sigui relativament curt», matisa el regidor.

Passos cap a la sostenibilitat

Aquesta actuació s'emmarca en un objectiu que fa uns anys que persegueix l'Ajuntament, i és el d'anar cap a l'energia sostenible. A banda de les plaques, al municipi també preparen altres actuacions en aquesta direcció com la substitució de l'enllumenat públic (uns 1.500 punts de llum) de bombetes convencionals a LED.