El regidor de Seguretat i vicealcalde de l'Ajuntament de Figueres, Pere Casellas, vol instaurar a partir de l'any vinent una càmera corporal als uniformes de la Guàrdia Urbana. Aquesta eina «va associada a l'ús de la pistola Taser», declara Casellas, i afegeix que, seguint el reglament del cos policial i en consens amb els seus càrrecs i el sindicat, es preveu l'adquisició d'aquest material per al 2021.

La proposta es feia pública al ple celebrat ahir arran d'una moció presentada per Ciutadans. La urgència de la proposta va ser rebutjada per la resta de grups municipals però el regidor de Seguretat va assegurar semblar-li «una bona eina», tot i que «convé fer les coses a poc a poc».

El partit taronja també va rebre el rebuig de la urgència per les altres dues mocions que volien presentar. Per una banda, sobre les ocupacions il·legals de pisos i, per una altra, sobre un sistema d'alerta d'emergències als comerços de la ciutat. Per a ambdós casos, el regidor Casellas va mostrar el suport del govern però no la urgència perquè «hi estem treballant». En el cas de les ocupacions de pisos, va concretar que es farà una ordenança per regular què es pot fer des de l'administració i, entre altres accions, tenir un cens per parlar amb els propietaris.

1,4 MEUR a Fisersa

La pròrroga a Fisersa Ecoserveis SA, aprovada el passat octubre per un any més, tindrà un cost d'1.326.858 euros fins a finals d'any per fer front als serveis que l'empresa ha de dur a terme: neteja viària, recollida d'escombraries, manteniment de parcs i jardins i l'enllumenat públic. La dotació pressupostària surt de les partides destinades a aquests serveis: nou servei de recollida RSU, neteja viària i deixalleries (861.544,88 euros); nou servei de manteniment de parcs i jardins (343.718,77 euros); i nou servei d'enllumenat públic (121.594,53 euros). L'Ajuntament resta a l'espera de la resolució del Tribunal de Contractes de Catalunya respecte als recursos contra la nova adjudicació del servei d'escombraries i de neteja viària. Per una altra part, no hi ha una data prevista d'inici dels nous serveis de manteniment de parcs i jardins ni del d'enllumenat públic.

La partida pressupostària d'enllumenat públic va patir una altra desviació de 30.000 euros per destinar-ho a un nou programa de dinamització comunitària als barris.

15% menys de Guàrdia Urbana

Casellas va confirmar al ple d'ahir que el cos policial compta actualment amb un 15% de la plantilla de baixa. Arran d'una pregunta del regidor Carles Arbolí, del grup Junts per Figueres, el ple va conèixer la situació de la Guàrdia Urbana. Casellas va admetre que la situació és preocupant i que aquell mateix dia s'havien confirmat dues baixes més, però que es tracta d'una ràtio «normal» en un cos policial. Per cobrir la seguretat, l'Ajuntament de moment ja preveu fer-ho amb hores extres dels agents en actiu. «No hi ha una altra manera», declarava Casellas.

Respecte a la col·laboració amb altres cossos policials, el regidor va assegurar tenir-ho present però reconeix la dificultat quan, precisament, els Mossos d'Esquadra han demanat al consistori la col·laboració de la Guàrdia Urbana per fer-se càrrec de la seguretat dels col·legis electorals la propera jornada d'eleccions, el 10 de novembre. Una proposta «totalment impossible» de garantir però que «es farà tot el possible», assegura Casellas.