«Per un moment imagineu-vos una de les persones que estimeu més d'aquest món. I imagineu-vos-la tancada 619 dies. Ara imagineu-vos que ve un socialista i us diu que no n'hi ha prou, que ha de complir 12 anys i que a sobre remarca que s'hauran de complir íntegrament. Dolors, et tenen segrestada, t'han privat la llibertat i aquesta injustícia em remou tant que no els hi perdonarem mai», amb aquestes paraules ha obert la cap de llista al Congrés a les comarques gironines, Montse Bassa, l'acte d'homenatge que Esquerra ha fet aquesta nit a Puig de les Basses a la Dolors Bassa després de conèixer "la injusta sentència" que la condemna a 12 anys de presó.

Més de 400 persones, que han vingut de tots els punts de la demarcació, han desbordat l'espai i la zona d'aparcament que hi ha just davant de la presó amb l'objectiu que la Dolors Bassa pogués escoltar els seus companys i sentir l'escalf de tota la militància, amics, familiars i veïns i veïnes que s'hi han desplaçat.

«Però el que ells no saben és que encara que físicament ens separen un munt de portes automàtiques d'alta seguretat, murs i barrots, estem més unides que mai perquè juntes sabem convertir la ràbia en energia per dir ben alt i clar: prou!», ha seguit Montse Bassa.

La candidata republicana ha reivindicat que «ara és el moment de dir prou a la injustícia» perquè el judici va ser «una farsa» i «no va servir per res més que per maquinar una vulneració continuada de drets fonamentals». «11 pàgines de falsedats, 12 anys de presó, quan no són culpables de res», hi ha afegit.

Montse Bassa ha llançat aquestes preguntes: «On és la separació de poders? On és la Unió Europea i els seus valors democràtics? On és l'esquerra espanyola? On són els sindicats majoritaris? On són els comuns?». «I no puc entendre com els socialistes catalans poden dormir tranquils», ha indicat.

La candidata d'Esquerra al Congrés ha exigit també que es deixi de «banalitzar la violència i criminalitzar els nostres joves» després dels darrers incidents ocorreguts durant els dies posteriors a saber-se la sentència.

I, finalment, ha manifestat que ha arribat el moment de dir «prou a la por»: «Que no saben que no poden silenciar més de dos milions d'independentistes? Encara que ens inhabilitin els nostres líders, la nostra gent surt al carrer amb mobilitzacions massives i pacífiques€ i no ens en cansarem. És l'hora d'omplir urnes i carrers tant temps com faci falta!»

«Perquè des de l'1 d'octubre no hi ha fase de retorn. La independència és inevitable. L'independentisme és irreversible. Tornarem més fortes», ha conclòs Montse Bassa.

Durant l'acte, Isarn Vinyes, nebot de la Dolors Bassa, ha llegit també una carta que la consellera ha escrit especialment per aquest dia i on ha volgut tenir un record especial pels joves represaliats per haver-se mobilitzat en contra la sentència: «Vull enviar tota la meva força i solidaritat per als joves represaliats que estan empresonats aquí amb mi a Puig de les Basses per sortir al carrer i manifestar el seu rebuig a una sentència que esquerda un estat demofòbic i autoritari. I molt especialment vull transmetre tot el meu escalf i suport a les seves famílies i amics. Sortirem d'aquí i ens abraçarem plegats en llibertat. No defalliu!»

A l'acte també hi han participat l'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó; els consellers Chakir El Homrani i Teresa Jordà; el candidat al Senat, el santperenc Jordi Martí Deulofeu, i la portaveu de Jovent Republicà a les comarques de Girona Xènia Sala que han reivindicat la necessitat de seguir dempeus, forts i mobilitzats de forma constant per exigir l'amnistia, la llibertat i el dret a l'autodeterminació fins assolir la República.