Enmig d'un context de violència i tensió als carrers de Barcelona, durant els dies 22 i 23 d'octubre, una massa de 800 dones es concentraven a la Fàbrica Fabra i Coats, del barri de Sant Andreu, per tractar d'erradicar la violència masclista al I Congrés Internacional per a l'erradicació de les violències masclistes, organitzat per l'Institut Català de les Dones.

Els carrers de la ciutat comtal, i de tot el territori, feia una setmana que bullien encesos per una sentència injusta i desproporcionada, arrossegant dies de tensió en tots els àmbits. El president en funcions de l'Estat espanyol, Pedro Sánchez, havia estat el dia d'abans a Barcelona visitant els policies ferits. Segons el SEM, aquesta situació deixa, de moment, més de 200 detinguts; 453 ferits, entre els quals hi ha quatre persones que han perdut un ull; i 289 policies ferits, entre els quals hi ha un agent del CNP a l'UCI.

Segons el darrer estudi de l'Observatori de la Igualtat de Gènere, a tercer trimestre de 2019 a Catalunya, 10 dones han estat assassinades per violència masclista; hi ha hagut 6.357 denúncies per violència masclista en l'àmbit de la parella i 1.430 en l'àmbit familiar; s'han comès 859 delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual; s'han registrat quatre casos de mutilacions genitals femenines; i set de matrimonis forçats. Aquestes dades segueixen la tendència dels darrers anys i davant la inacció política, es convoca per primera vegada aquest Congrés Internacional on més d'una vintena de professionals treballaven xerrades i tallers, dividides en tres grans blocs, que es poden consultar a la pàgina web de l'ICD.

Des del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l'Ajuntament de Figueres van considerar «molt important anar-hi, per representar l'Ajuntament i per poder veure i compartir totes les novetats que hi ha. S'ha parlat molt de violències però igual, o més, de feminisme», explica la coordinadora del SIAD, Susana Bosch, que va assistir juntament amb la seva companya, la psicòloga Susanna Abarca. Bosch apunta que el que s'emporta d'aquesta doble jornada és la importància del feminisme com a resposta, «a escala personal ho tinc clar des de fa molt, però ara ho veig també dins l'àmbit tècnic: s'ha d'abanderar el feminisme». I en aquest sentit, agraeix que coincideixi que hi ha una alcaldessa que s'ha declarat feminista.

Realitats a Figueres

Bosch i Abarca van assistir a la majoria de conferències i als tallers que més podien aplicar a la realitat de Figueres on, «queda molta feina per fer». El SIAD va néixer a la ciutat el 2008 i, des de llavors, «en general, hi ha hagut més polítiques contràries que favorables. Cap partit polític s'oposarà al treball contra la violència masclista, però hi ha altres formes de deixadesa», senyala Bosch.

En aquest sentit, van assistir al taller Transformació feminista de l'espai urbà, a càrrec de Sara Ortiz del Col·lectiu Punt 6. Actualment, el govern de Figueres assegura estar treballant en el nou POUM. Bosch creu que seria un bon moment per plantejar-hi la perspectiva de gènere tan necessària perquè «és una qüestió de ciutat, no només de dones». I, afegeix: «Si per estadística, les dones som les que tenim més por i ens sentim segures, també ho estarà la resta».

Quan es parla d'urbanisme amb perspectiva de gènere es planteja més en grans ciutats. Bosch va voler posar el focus a les zones rurals i a les petites ciutats, en les quals es necessita el cotxe i, en concret, el paper dels aparcaments dissuasius: «Hi estic molt d'acord, però s'ha de tenir en compte que no es pot posar un aparcament així en un lloc allunyat, fosc, sense connexió i amb mil barreres».

Una de les accions que l'alcaldessa Agnès Lladó vol tirar endavant és apropar-se als joves, «és fonamental, per anar a l'arrel del conflicte», senyala Bosch. El taller a càrrec de la Cooperativa Candela (La prevenció de les violències masclistes en la intervenció amb joves) ho tractava. Des del SIAD s'ofereixen tallers als instituts, però tenen poca demanda, Bosch explica que es deu a la tradició dels centres de demanar-ho als Mossos d'Esquadra, aspecte que pot enfocar-ho més a escala policial i no tant de gènere i estructural. Per una altra part, «creure que una hora a l'any canviarà res, és ingenu», apunta Bosch, però ho té clar: «El feminisme s'ha d'incorporar a l'educació». La tècnica confia que aquestes polítiques es poden realitzar, però «és clau la transversalitat, que totes les àrees de l'Ajuntament s'ho prenguin com a propi, si no, no es pot fer».

Un aspecte que també s'ha de treballar quan es parla de violència masclista és la relacionada amb el treball sexual. Molt rellevant a la comarca, però també a Figueres, i que «s'està treballant molt poc», considera Bosch. La Taula sobre el treball sexual que organitza el Consell Comarcal, que fins ara es reunia a la Jonquera, ha decidit que a partir del 2020, es convocarà també a la ciutat.

Pacte d'estat

El Congrés comptava amb el suport del Pacte d'Estat contra la violència de gènere. Per Bosch, «està molt bé», però es podria fer d'una altra manera a causa de la burocràcia i la manca de polítiques. «No podem pensar programes de sensibilitat perquè se'ns menja la tramitació, de vegades sembla que el menys important sigui el que fem. Tenir diners i no poder-los utilitzar bé, és molt trist».

El paper dels municipis és clau, però la causa patriarcal de les violències masclistes ho converteix en un problema de major magnitud: Spain, sit and talk.