El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, va elogiar ahir la «professionalitat» amb què van actuar els agents de la policia catalana en els disturbis de la setmana passada a Catalunya, en els quals van afrontar una «gran violència», com mai abans l'havien vist.

Així ho va sostenir Sallent en una carta en què ressalta la seva confiança en tots els agents del cos, que van intervenir en una situació «complexa» en la que les seves actuacions «no sempre han estat enteses ni compartides per tots, però que es van fer amb la mateixa professionalitat de sempre».

El president català, Quim Torra, va exigir dimarts que s'obrís una investigació interna en els Mossos d'Esquadra per «depurar responsabilitats» si hi ha hagut mala praxi durant els disturbis de la setmana passada, mentre el conseller Miquel Buch va demanar confiança al cos i va destacar que la policia catalana ha estat «a l'altura». A la carta, dirigida als gairebé 17.000 agents de la policia catalana, Sallent destaca que els Mossos seguiran treballant «en tot moment» per «garantir la pau» i la «tranquil·litat pública» i sosté que van demostrar que conceptes com «dedicació, professionalitat i esperit de sacrifici no són només paraules».

El comissari en cap desitja una ràpida recuperació als més de 150 mossos ferits en els disturbis i assegura que «òbviament» hauria preferit que centenars de ciutadans tampoc no haguessin quedat ferits durant l'actuació policial davant els disturbis de la setmana passada per les protestes a la condemna a la cúpula del procés.

«L'ús de la força exigeix una gran responsabilitat perquè suposa actuar sobre la integritat física de les persones a les que defensem i protegim. Una responsabilitat que hem dut a terme en unes circumstàncies en les que hem estat objecte d'accions de gran violència. Mai abans ens havíem enfrontat amb una protesta amb tanta violència al carrer», assenyala.

«Confiem en tots vosaltres»

En la seva carta, titulada «Confiem en tots vosaltres», Sallent agraeix als mossos que hagin treballat en llarguíssimes jornades «sense queixar-se i sense cap retret, conscients de la transcendència del moment».

«I ho heu fet malgrat que sabíeu la complexitat de la situació, una situació en la qual les nostres accions no sempre han estat enteses ni compartides per tots, però que s'han fet amb la mateixa professionalitat de sempre», subratlla.

«Els fets que han passat aquesta setmana els recordarem més enllà del temps que servim al cos dels Mossos. La intensitat de les vivències, el patiment i la fatiga han forjat en nosaltres un record inesborrable dels moments que ens ha tocat gestionar i viure», apunta. Sallent insisteix que els Mossos són una policia «orientada a la ciutadania» i que treballa «per al seu benestar», fent gala de les seves «profundes conviccions democràtiques».

El comissari en cap agraeix als agents la «dedicació» i la «professionalitat» que van demostrar «en tot moment». «Confiem en tots vosaltres i podeu comptar amb tots els comandaments, que en tot moment estarem al vostre costat, com hem estat fent aquests dies», indica.

Marlaska assenyala la violència

El ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, va defensar ahir la professionalitat i la feina dels policies que gestionen els aldarulls a Catalunya i va recordar al president de la Generalitat, Quim Torra, que «només hi ha violència dels radicals independentistes».

«En això s'ha de ser molt clar i contundent», va dir Marlaska en declaracions a LaSexta recollides per Europa Press, «aquí no hi ha dues violències, aquí hi ha una violència exclusiva dels violents radicals, en el cas de Catalunya, dels independentistes violents».

Al seu torn, els presidents dels Tribunals Superiors de Justícia van expressar la seva més enèrgica «condemna» a la violència registrada a Catalunya com a protesta a la sentència contra els líders del procés, una decisió que consideren «fruit d'un procés exemplar en el seu marc de garanties». Vuit dels gairebé 600 ferits en els disturbis de la setmana passada a Catalunya en les protestes per la sentència del procés segueixen hospitalitzats, un d'ells, un policia nacional, en estat molt greu i cinc greus més, tres d'ells amb lesions oculars.