Els Corriols feia temps que unien un grup de persones de Castelló d'Empúries aficionades al senderisme. Aquest concepte, que fa referència a un petit ocell i també a camins estrets de muntanya, és el nom que ha escollit el grup d'amants de les caminades per crear un grup organitzat.

El grup es va crear gairebé per casualitat un dia de febrer d'aquest 2019, quan la Marina Giner, en Pere Colls i la Matilde Arnau es van trobar a El Cortalet fent la mateixa ruta. Com que no era la primera vegada que es trobaven i que acabaven compartint el viatge, aquell dia van decidir crear el grup i fer-lo extensiu a totes aquelles persones que volguessin afegir-s'hi, amb l'únic requisit que estiguin interessats a caminar i en descobrir la natura i el territori de proximitat.

Una altra personalitat que forma part del grup és l'expert en ter­ritori Josep Espigulé, l'exdirector del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, que els assessora i acompanya en alguna ruta.

Després de la seva creació, el grup organitzat ha anat notificant de la seva existència a través del mètode del boca orella. En rebre propostes de persones interessades a formar-ne part, els organitzadors automàticament els afegien en un grup de WhatsApp compartit entre tots.

En aquesta plataforma comuna és on es proposen rutes, de tot el dia o d'unes hores, i la gent s'uneix en funció de la seva disponibilitat i preferències.

Han organitzat 17 sortides

Avui dia, el grup Els Corriols, de Castelló d'Empúries, ja ha organitzat un total de 17 sortides, en les quals s'han arribat a sumar fins a una quinzena de persones.

La junta explica que, de totes les sortides, una dotzena han estat dins del terme municipal de Castelló per un motiu concret, i és que van detectar que molta gent que resideix al poble no coneixia els seus camins. També s'han fet rutes per altres localitats de l'Alt Empordà com ara Roses o Espolla.

Marina Giner explica que «en les rutes ens hem adonat que hi ha molt d'interès per conèixer la toponímia pròpia. Els noms dels llocs, dels arbres, dels camins, per exemple, són mots propis que els avis recorden, però que els joves no saben. Cal recordar-los perquè, si ningú els utilitza, quedaran en l'oblit».

Durant la temporada d'estiu, el grup va aturar la seva activitat amb motiu de la calor i el període de vacances. Ara que han baixat una mica les temperatures, els organitzadors han decidit reprendre la seva activitat. En una reunió que van celebrar fa dues setmanes, el grup va programar els itineraris que farien fins al mes de desembre.

A partir d'ara, el grup va fixar un canvi de dinàmica, i és que els dilluns faran sortides més curtes, i els dissabtes les faran durant tot el dia. La primera trobada de la temporada la celebraran el pròxim dilluns 14 d'octubre, i recorreran l'itinerari dels Colandres, dins del terme municipal de Castelló. En la segona excursió, el 21 d'octubre, faran el tram de Grifeu a cap Ras; i el 28 d'octubre serà el torn de La Mugueta.

Tothom que vulgui formar part del grup de senderisme pot trobar el contacte dels organitzadors a la pàgina del Setac de l'Ajuntament de Castelló.