A finals de gener, el Diari Ara publicava que l'exrector Tomàs Pons hauria abusat d'almenys set menors al llarg de 30 anys. Cinc dies més tard, el Diari de Girona va avançar que cinc exalumnes més de l'escola Bell-lloc del Pla de Girona també van denunciar haver patit «tocaments» del mossèn entre els cursos 67-68 i 95/96. Uns abusos que, segons va explicar el mateix dia un dels afectats, haurien començat a Siurana d'Empordà, l'any 1959.

Arran de les publicacions, el 4 de febrer, el Bisbat de Girona va posar en marxa la comissió diocesana encarregada d'estudiar els suposats abusos a menors i va recollir més d'una dotzena de denúncies. El 29 de març, van enviar les actes a la Congregació per a la Doctrina de la Fe del Vaticà i a la fiscalia les actes de la investigació sobre els suposats abusos a menors perpetrats pel mossèn, durant la qual van recollir la denúncia de més d'una dotzena de víctimes. Els abusos sexuals denunciats es repartien entre Vilobí d'Onyar, l'escola Bell-lloc de Girona, Siurana d'Empordà i altres parròquies. La majoria d'aquests fets van tenir lloc entre els anys 1960 i 1990.

Tot i que la fiscalia va arxivar les diligències perquè havien prescrit, ara la Congregació per a la Doctrina de la Fe de la Santa Seu ha resolt imposar mesures canòniques al mossèn, que ara té 91 anys i viu en una residència sacerdotal.

El Vaticà ha probihit totalment al capellà l'exercici públic del ministeri, veta que pugui mantenir qualsevol tipus de contacte amb menors i, a més, l'obliga a demanar perdó a les víctimes. La decisió del Vaticà també prohibeix al mossèn que visiti les poblacions on va exercir el seu ministeri, totes parròquies de les comarques gironines: Vilobí d'Onyar, Arbúcies, l'Escala, les Preses, Canet d'Adri, Biert i Siurana. A més, imposa que el mossèn resideixi allà on determini el bisbe i que porti una vida «de penitència i oració».

El Bisbat ha comunicat personalment al capellà aquestes mesures i ha resolt que es faci un seguiment per assegurar que es compleixen. Tot i això, encara no poden concretar de quina manera demanarà perdó als denunciants.