L'Ajuntament de Figueres ha retirat la subvenció nominativa de 25.000 euros a l'empresa de Ventura Pons, Raig d'Idees i Propostes Visuals SL. La partida s'elimina i aquests diners es destinaran a Funcionament Cultura i a l'Associació Catalana per a la Divulgació Científica (organitzadora del Science Needs You). El regidor de Cultura, Alfons Martínez, justifica aquestes modificacions de crèdit per la necessitat de dotar de recursos una àrea que, a 28 de juny, «havia esgotat el 90% del seu pressupost».

Amb els vots favorables de dinou regidors i dues abstencions, el darrer ple va aprovar dues modificacions de crèdit per destinar 6.000 euros a l'Associació Catalana per a la Divulgació Científica i 26.125,94 euros a Funcionament Cultura. Les partides que minven amb aquesta decisió són: Activitats educació (3.000 euros), Consorci per a la Normalització Lingüística (4.125,94 euros) i Raig d'Idees i Propostes Visuals SL (25.000 euros). Aquesta empresa, encarregada de la gestió dels cinemes Las Vegas-impulsats pel cineasta Ventura Pons-, perd així la totalitat de la subvenció.

El regidor de Cultura va detallar que la decisió es pren «amb un criteri d'interès públic». L'objectiu és «intentar adaptar el pressupost de Cultura per arribar a finals d'any», afegia Martínez. Es tria eliminar aquesta partida perquè no tenen constància «de cap informe, conveni, ni esborrany de la proposta per justificar el destí d'aquests diners públics», indica el regidor. A més, Martínez afegeix que «no hem tingut fórmules de contactar amb l'empresa que la té concedida». Ventura Pons nega que això hagi estat així.

El cineasta es va assabentar de la notícia arran del ple. Es va posar en contacte amb l'alcaldessa Agnès Lladó per «resoldre el malentès» i va captar «molt bona voluntat». Pons explica que aquesta subvenció «estava prevista que fos continuada en els anys» per poder assegurar l'ús de les sales per part de les entitats de la ciutat, i desconeix per què han canviat de parer. «A les entitats, se'ls cobra un lloguer molt petit perquè es resol amb aquesta subvenció», indica Pons. Per això, «estic segur que arribarem a algun acord», afirma.

El principal grup de l'oposició, Junts per Figueres, responsables del pressupost que es modifica, no van qüestionar aquest punt de l'ordre del dia. L'actual govern diu no haver parlat amb l'anterior per conèixer el motiu de la partida, «al ple ho haurien dit, i no van posar cap pega», opina Martínez.

Un 20% públic

Amb el pressupost del 2018, es van finançar 350.000 euros per posar en marxa el projecte de Pons (un 20% de la inversió total prevista), una iniciativa privada que recuperava l'antiga sala de cinema del carrer Sant Pau. Martínez defensa que amb aquesta proposta de l'anterior govern van ser «molt crítics», perquè consideraven que «li estàs donant a una Societat Limitada i, per aquesta regla de tres, li pots donar a qualsevol». El pressupost d'enguany preveia 25.000 euros per a l'empresa sense cap mena de justificació, segons indiquen des del consistori.

Pons senyala que, tot i que no són una quantitat de diners tan importants com per mantenir la viabilitat del cinema, sí que ho és per poder oferir l'equipament a les entitats de la ciutat.

La referència de Las Vegas, «un problema de model»

Ventura Pons ha engegat dos projectes semblant a Las Vegas a Barcelona i València. Ambdues sales han tingut conflictes amb l'empresari cineasta. El tancament dels antics Albatros (València) es donava a conèixer, discretament, a principis d'any. Abans, s'havia intentat copiar la fòrmula de Figueres (proposta més comercial que els Texas de Barcelona) i no va funcionar.

«És una hecatombe, un problema de model. La gent no venia i no li tenía estima al projecte», va declarar Pons. Aquesta situació va extendre's a Barcelona, on va aixecar les queixes dels treballadors per impagaments a proveïdors o la reducció de plantilla. Fa uns mesos, els treballadors de Las Vegas van plantejar-se una vaga per «retards i impagaments».