El Departament de Justícia de la Generalitat no té «cap data prevista» per obrir un departament de Psiquiatria al centre penitenciari del Puig de les Basses. Així ho afirma la consellera de Justícia, Ester Capella, en una resposta parlamentària al grup de Ciutadans sobre diversos temes d'aquesta presó, entre ells un incident amb agressió a funcionaris que va tenir lloc el 5 de maig.

Amb aquesta afirmació, per tant, Justícia dona a entendre que no té intenció, almenys de forma immediata, d'obrir aquest departament que els sindicats porten reclamant històricament en aquest centre penitenciari de Figueres.

Per exemple, la UGT arran de l'última agressió denunciada asseguraven en un comunicat que «amb l'únic objectiu d'estalvi econòmic», «continuen posant més ingredients a un còctel ja de per si explosiu». I és que, segons afirmaven en aquest comunicat, el departament de Psiquiatria del centre penitenciari encara està tancat i això provoca que se segueixi «impedint la derivació d'interns» a aquestes instal·lacions.

En la resposta parlamentària, la consellera de Justícia destaca que quan es requereix un ingrés psiquiàtric, els interns «són ingressats a la Unitat Hospitalària Penitenciària Psiquiàtrica i se'n fa un seguiment per part de l'equip de Salut Mental».

El fet que ha propiciat la resposta parlamentària és l'incident que va protagonitzar el 5 de maig una interna del centre penitenciari que, segons el sindicat, va amenaçar amb un bolígraf manipulat un funcionari, «li va posar directament al coll i l'amenaçava de posar fi a la seva vida». Justícia en canvi diu que es va actuar segons el protocol i es va aturar l'agressió.