L'empresa municipal Rosersa treballa des d'aquest mes de maig en el tractament fitosanitari d'arbres i arbustos dels espais públics de Roses. Els treballs es realitzen coincidint amb el període primaveral i amb l'afluència de plagues (pugó, processionària, morrut...) que afecten les espècies vegetals del municipi i es fan implantant gradualment nous sistemes biològics més sostenibles i ecològics, evitant tractaments que puguin resultar nocius per al medi ambient.

El mètode consisteix en l'alliberament d'organismes vius (depredadors, parasitoides, microorganismes i nematodes) que s'alimenten de les plagues. Els depredadors són dipositats dins un recipient o blíster que manté les condicions d'humitat necessàries i que està dotat d'un sistema de subjecció que permet la seva col·locació a les capçades dels arbres i arbustos.

Aquest tipus de tractament s'amplia anualment a una major part d'arbrat i ja són 475 arbres (un 15,80% del total dels tractats) on es fa servir aquesta tècnica. A la resta d'arbrat que rep tractament se l'aplica el sistema de l'endoteràpia (injecció de producte químic al tronc de l'arbre), mentre que les espècies allunyades del centre urbà són tractades amb canó polvoritzador. En el cas del morrut de les palmeres, s'aplica a totes les espècies Phoenix (150 palmeres dactyliferes + 70 palmeres canariensis), un sistema combinat de nematodes (lluita biològica), endoteràpia i un primer tractament químic a la capçada.

Millora als parterres de la plaça Josep Tarradellas

Una altra de les actuacions desenvolupada aquest mes de maig per Rosersa ha estat la col·locació de parterres entre els arbres de la plaça Josep Tarradellas, mitjançant un sistema de llambordes prefabricades, el qual s'adapta a la normativa d'accessibilitat, evita que creixin herbes adventícies i alhora permet la filtració d'aigua pel reg.

En els parterres on hi ha les zones de pas de vianants s'han plantat espècies de baixos recursos hídrics, per tal de millorar paisatgísticament la plaça.