El PSC Figueres ha presentat aquest matí les mesures que el seu govern plantejaria en temes de mobilitat. L'alcaldable pel partit, Pere Casellas, assegura que està disposat a fer «canvis importants» per reduir la contaminació de Figueres sense implantar «solucions traumàtiques», en referència a l'ús dels vehicles privats o a l'eliminació de places d'aparcament. En aquest sentit, el candidat del PSC proposa l'estudi de la «implantació real» dels carrils bici a l'entramat urbà per unir zones estratègiques de la ciutat com són les estacions de tren i autobús, els centres educatius o els barris. L'estudi que proposa Casellas planteja la creació de dos eixos de circulació per carril bici que creuaran Figueres de nord a sud, a través de l'Avinguda Salvador Dalí, i d'est a oest, que obriran la possibilitat de crear un sistema de ramificacions allà on sigui possible.

Casellas considera que «cal que posem ordre a la mobilitat, que és un dels grans reptes de les ciutats modernes que intenten revertir el canvi de fesomia que ha provocat la utilització massiva dels vehicles privats i el canvi radical de l’ús del temps que s’ha derivat d’aquesta actitud». Segons ha informat el PSC, la majoria dels estudis elaborats pels experts determinen que el cotxe allunya els ciutadans d'una cultura crítica i de compromís amb els barris on viuen pel fet que el vehicle ajuda a fugir i a desvincular-se del nostre entorn més immediat. I recorden que Figueres va signar el Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses de 2009, ampliat el 2015, que preveu una reducció de les emissions del 40% amb límit l'any 2030. El 2018 Figueres tenia 46.381 habitants, 1.000 persones més que en relació al 2015. No hi ha dades de 2018 però el 2017 el parc mòbil de Figueres era de 31.178 vehicles (1.000 més que en relació al 2015) i que el 2012 l'entrada i sortida de vehicles a la ciutat se situava en 110.000 per dia. A tot l’Alt Empordà l'augment en aquest mateix període ha estat de 4.615 vehicles.

«El Pla de mobilitat urbana que es va publicar el febrer de 2011 parla, entre altres conclusions, de reduir la congestió de trànsit, de minimitzar recorreguts i de reduir els temps invertits; de proporcionar eines d'informació al ciutadà en temps real, d'impulsar el transport públic i els desplaçaments saludables com anar a peu o amb bicicleta. Doncs bé, el govern de Marta Felip no va fer res per aconseguir cap d'aquests objectius obviant les recomanacions dels tècnics municipals», lamenta Casellas. «Malauradament avui Figueres és una ciutat que ha de revertir una situació de desordre també en la mobilitat i ho ha de fer, d'entrada, actualitzant el Pla de mobilitat urbana», afegeix.