Enllumenar el terraplè que va de Castelló a Empuriabrava ha estat l'opció més votada pels veïns de Castelló d'Empúries en els Pressupostos Participatius del 2019. La il·luminació d'aquest tram de via verda ha comptat amb el suport de 177 vots. La proposta guanyadora, que aproximadament val 140.000 euros, és la que es desenvoluparà amb la partida del pressupost municipal reservada a aquest procés participatiu, i que era de 150.000 euros.

Amb tot, la comissió dels Pressupostos Participatius ha decidit sumar 10.000 euros més a la partida inicial per també poder executar la segona proposta més votada. Amb 109 votants, la segona posició del rànquing se la va quedar la proposta de millorar els patis interiors de l'Escola Ruiz Amado, una intervenció que val 20.000 euros.

Participació del 5,22%

Des del 18 al 31 de març es va iniciar l'última fase del procés, en què la ciutadania major de setze anys i empadronada al municipi podia votar entre les 22 propostes finalistes. Segons dades de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries, un total de 489 persones -un 5,22% de les persones amb dret a vot, ja que haurien pogut votar 9.352 persones- van fer arribar les seves aportacions a través del web municipal destinat a aquesta finalitat, o als diferents punts de votació telemàtica habilitats arreu del municipi. Les franges d'edat que més van votar van ser les persones que tenen entre 31 i 45 anys, que són el 37%, i les que tenen entre 46 i 60, que representen el 27%.

Les xifres reflecteixen un percentatge de participació pràcticament idèntic respecte a la convocatòria del 2018, que va ser la primera edició i van exercir el seu dret a vot fins a 499 veïns i veïnes.

Anna Massot, regidora de Participació Ciutadana, valora molt positivament la participació assolida i diu que «aconseguir calcar les xifres del 2018 és un èxit com a poble i la millor demostració que aquest projecte pioner que hem engegat al municipi ha arrelat amb força i s'ha consolidat plenament entre els nostres veïns i veïnes com una eina de participació directa eficaç i de primer nivell».

En la mateixa línia, Salvi Güell, alcalde de Castelló d'Empúries, destaca que «és realment motivador comprovar com, any rere any, anem consolidant a la vila, gràcies al suport i a la col·laboració dels veïns i veïnes, una cultura de participació ciutadana que és clau per a una bona governança local i per al bon desenvolupament del municipi».