El ple municipal de Castelló d'Empúries, que es va celebrar el dijous 28 de març, va aprovar el canvi de denominació de l'avinguda Joan Carles I pel d'avinguda de la República Catalana. La proposta feta per part de la Comissió del Nomenclàtor arrancava d'una moció de l'any 2012, en què es requeria la retirada de símbols i denominacions borbòniques dels espais públics del municipi.

Aquest canvi de nom, però, no va ser al gust de tots. Els membres del nou partit SOM d'Empuriabrava i Castelló, liderat per Nicola Bruzzese, van engegar una campanya per donar constància de «la falta de qualitat democràtica del govern municipal», segons expliquen.

Els membres de SOM van fer arribar un escrit i es van trobar amb l'alcaldia municipal per reclamar que aquest canvi de nom se sotmetés a votació popular. «Per a nosaltres, el canvi de nom és el de menys, però tenint en compte que és l'avinguda més important de tot el municipi, creiem que la ciutadania hauria de tenir veu sobre aquest tema», explica el secretari Agustí Ayats. També afegeix que «ens sorprèn la negativa en el si d'un equip de govern tan avesat a sotmetre-ho tot a consultes».

La plataforma també diu, de la Comissió del Nomenclàtor,que és «opaca i sectària». Segons ells, l'acta de les sessions de l'entitat, en què s'haurien de detallar tots els continguts tractats, no reflecteixen la realitat dels fets.

Per fer evidents les seves reclamacions, un grup de 40 persones - entre els quals destacaven membres de la Junta Directiva de SOM; simpatitzants del partit; i veïns i veïnes aliens a SOM, però que pensaven igual que ells en aquest tema- van entrar al ple municipal amb pancartes per reivindicar el seu punt de vista.

Se segueix el procés habitual

Respecte a aquest tema, l'alcalde Salvi Güell explica que han canviat els noms a través del procediment que s'ha d'utilitzar en aquests casos, que és a través de la Comissió del Nomenclàtor. Tanmateix, recorda que a la Comissió del Nomenclàtor hi ha polítics, tècnics i membres de les entitats i associacions. En aquest sentit, recorda que «en dues ocasions hem enviat un avís a tothom per si volien formar part de la Comissió.» També recorda que «hi ha participat qui ha volgut, i qui s'ha volgut quedar al sofà, ara no té dret a protestar».

Més canvis de denominacions

En el mateix marc, es van aprovar dues propostes més presentades per la Comissió del Nomenclàtor pel que fa a canvis de denominacions d'espais públics municipals. El primer és el carrer Alfons XIII, que passa a anomenar-se Mossèn Modest Prats.

El segon canvi de nom del municipi es tracta d'un espai urbà pròxim a l'Ajuntament que fins ara no tenia nom, i que passa a dir-se plaça Josefina Gambús, que havia estat professora de música.