Malauradament, al nostre programa electoral haurem de tornar a incloure la construcció de la segona Residència per a la gent gran. Fa prop de tretze anys que Ajuntament i Generalitat en parlen, des del 2006. El projecte inicial ja preveia la construcció d'una nova residència al sector Carles Fages de Climent al barri del Poble Nou. Actualment, només disposem de les 130 places de la Residència pública Els Arcs, amb un clar dèficit de places públiques al nostre municipi més que evident i flagrant. Per tant, la construcció d'una segona residència és necessària i hauria de ser una prioritat des de fa anys.

Repassem la cronologia dels fets. L'equipament es projecta sota el mandat de Santi Vila. El 2013 es fa una modificació puntual del Pla General per adaptar el terreny del sector Carles Fages de Climent i fer possible la construcció d'una residència amb capacitat per a 120 persones. L'alcaldessa Felip va anunciar que la posada en marxa seria a finals del 2014. El 2016, la Fundació Salut Empordà promet la part principal del cost -amb una inversió de 2,5 milions, l'Ajuntament cedeix els terrenys i l'Obra Social de «la Caixa» hi participaria amb 1,5 milions. Llavors ens van vendre que els treballs començarien el juny del 2017 i finalitzarien el setembre del 2018.

El maig del 2018 apareix un altre titular: «El nou geriàtric de Figueres en espera que es formi govern a Catalunya», tan bon punt hi hagi conseller de Benestar Social, anirem a tractar aquest tema. El març del 2019, el conseller d'Afers Socials dius que el projecte de la segona residència de Figueres està encallat i sense previsió, i que no serà inclòs en el pressupost de la Generalitat fins que no s'acordi una estratègia comuna entre l'Ajuntament i el govern català.

És a dir, resumint, que es passen la pilota l'un a l'altre, Ajuntament i Generalitat, i la ciutat de Figueres segueix sense segona residència. Per al grup municipal del Partit Popular, és del tot prioritari, una urgència social, i seguirem exigint que tothom assumeixi les seves responsabilitats, tant d'una part com de l'altra. La Generalitat sembla que només l'interessa el procés, i l'Ajuntament no colla prou perquè són de la mateixa corda. Ningú està pensant en els figuerencs, que al final som els perjudicats.

Convé recordar, en aquest marc, també l'escola Carme Guasch, un altre projecte que tenim encallat amb la Generalitat i que l'Ajuntament no és capaç d'aconseguir. Tenim 302 barracons a la província, el nombre més elevat de barracons de tot Catalunya. En aquesta escola ja hi hem invertit 300.000 euros que aniran a fons perdut, si no avança el projecte. Quant temps ens tocarà esperar la Generalitat per a aquestes infraestructures? És una vergonya que la Generalitat encara no tingui enllestit el pressupost.

La culpa viatja d'una banda a l'altra i els perjudicats som els figuerencs. Necessitem un Ajuntament capaç de posar al seu lloc la Generalitat i obtenir allò que ens mereixem per dret després de tants anys de promeses incomplertes.