La plaça del passeig de Cadaqués va ser, dissabte al matí, l'escenari d'una nombosa mobilització de veïns i membres de la plataforma SOS Costa Brava, en la qual està inclosa la Iaeden-Salvem l'Empordà, que tenia com a objectiu manifestar el desacord contra els diversos plans d'urbanització que afecten el municipi, especialment a l'espai de Sa Guarda, però també a Es Llané, els Caials o Sant Baldiri.

Els manifestants de SOS Costa Brava i l'Associació Amics de la Naturalesa de Cadaqués portaven diverses pancartes on es parlava de la construcció de fins a «400 cases» i es demanava «Respectem Sa Moratòria. Edificar = Urbanitzar», amb la denúncia que si no s'aturen els projectes planificats «Cadaqués vendrà la seva ànima».

L'advocat de les entitats ecologistes, Eduard de Ribot, afirmava que «no és just que els promotors desfigurin la silueta de Cadaqués per sempre i, menys, quan això significa destruir terrenys amb un alt valor natural i paisatgístic». Per la seva part, David Tibau, en nom dels Amics de la Naturalesa, opina que «hi ha més de 400 noves cases previstes a Cadaqués. No demanem que se'n construeixin zero, però sí que se'n redueixi el nombre i, sobretot, que es facin amb criteri i sentit comú i fent estudis previs, i no amb tanta pressa».

De forma paral·lela, la plataforma SOS Costa Brava ha avisat que preparen les al·legacions que presentaran a aquest document del Govern català.

Mentrestant, Urbanisme ha demanat a l'Ajuntament de Cadaqués l'expedient administratiu del projecte d'urbanització de Sa Guarda. Segons l'alcalde, Josep Lloret, divendres al migdia van rebre un requeriment on se'ls demanava la documentació, però que «en cap cas, es deia que s'aturessin les obres». Lloret diu que ja els hi han fet arribar i que, ara per ara, no està previst paralitzar els treballs.

Els promotors es defensen

Els promotors de la urbanització Sa Guarda defensen que han reduït a més de la meitat el nombre d'habitatges projectats en el primer pla que van tramitar -que data del 2006- per minimitzar l'impacte ambiental. Segons detalla el president de la junta de compensació, David Dalmau, la revisió del projecte la van fer «a petició d'Urbanisme» per reorganitzar el sector i reduir edificabilitat. «Sa Guarda és un projecte molt curós amb el medi ambient i amb el paisatge», per a qui aquesta oposició al projecte només pot respondre a dues premisses, o al «desconeixement» amb relació al projecte o a la «mala fe».