L'arcada del Portitxol de l'Escala té els dies comptats. O, més ben dit, els anys comptats. Els temporals i l'onatge han anat afectant aquest arc litoral de la platja d'Empúries, de tal manera que els estudiosos calculen que li queden aproximadament uns seixanta anys de vida. Seguint aquest pronòstic, doncs, el 2080 es podria inaugurar sense una de les icones més representatives de la Costa Brava.

La Foradada és un arc natural que s'ubica a la part rocosa de la platja del Portitxol. El procés de formació d'aquest arc és resultat del pas dels anys i l'impacte de les ones. «Quan l'onatge impacta amb una roca que té esquerdes i, per tant, té un punt de fragilitat, es va creant un forat en l'estructura», explica Enric Sagristà, geòleg i investigador del Centre d'Estudis Avançats de Blanes, una entitat que forma part del CSIC, el Consell Superior d'Investigacions Científiques. Amb el pas dels anys, aquest forat es va fent gran fins que es crea un arc.

El temps que pot tardar un arc a caure depèn de les especificitats de cada situació, i és que, com més amunt estigui situat l'arc, menys rep la incidència de l'onatge i més temps tardarà a trencar-se.

En el cas de la Foradada, en els darrers vuitanta anys, l'arc s'ha aprimat més de la meitat, i ha debilitat considerablement el seu extrem esquerre. De cara al futur, es preveu que el punt d'inserció de la pedra es faci cada vegada més petit, fins que hi haurà un moment que serà tan prim que no podrà suportar el pes de l'arc, i aquest caurà al mar. «Si en 80 anys s'ha perdut la meitat de la grossor, s'entén que s'han d'esperar 80 anys més per perdre la meitat restant. La realitat, però, és que abans que arribi a perdre-la totalment, hi haurà un moment en què serà tan prim que es trencarà. Per això es comenta que pot tardar entre cinquanta i seixanta anys a caure», diu el geòleg.

Amb el temps, les institucions que tinguin competència en actuar-hi, hauran de decidir què es vol fer amb la Foradada. Per una banda, es podria deixar que seguís el seu curs natural fins que es trenqués. Per altra banda, també es podria optar per emprendre alguna obra de protecció per evitar la caiguda, abans que no hi hagi res a fer.

A Malta, fa justament un any, va passar un cas molt semblant al que s'augura a l'Escala. El famós arc litoral anomenat La ventana azul, que suposava un gran reclam turístic, va caure després de trencar-se en un temporal.No és la primera vegada

Fa uns anys, la roca del frare de l'Escala també va viure una situació semblant. Era una roca punxeguda que sobresortia del mar i que estava ancorada per la base, des d'on s'unia a una altra roca mig submergida. A conseqüència de les onades, la roca icònica es va anar desgastant fins que un fort temporal de llevant la va tombar, el 7 de novembre de 1982, i va quedar al fons marítim. L'any 1985 van intentar recol·locar la roca, però aquesta només va aguantar unes poques hores. Després d'això, la pedra es va guardar en un magatzem durant 24 anys. Actualment, i des de fa uns anys, la roca del frare està exposada al passeig marítim a manera d'escultura, al davant d'on havia estat situada originalment.