"Som comerciants, botiguers, i no ho hem deixat de ser mai", explica Miquel Roig, el representant de la cinquena generació d'una nissaga de sabaters de Figueres que avui manté viu el negoci a la Rambla de la capital empordanesa. Entre 1869 i 2019, cent cinquanta anys avalen la trajectòria d'aquest negoci familiar que anit, a la sala Narcís Monturiol del Cercle Sport, va presentar un extens programa d'actes commemoratius i reivindicatius que s'allargaran fins a finals d'anys. Entre els assistents hi havia l'alcalde Jordi Masquef i l'exalcaldessa i secretària general d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Marta Felip.

Amb la sala plena de gent, Miquel Roig s'ha encarregat de desgranar els actes previstos per a donar visibilitat a la continuïtat d'un negoci que segueix el lema: "la tradició és la base de la nostra estructura". A partir d'aquest 1 de març, les dues botigues de la placeta baixa de la Rambla estrenen una reproducció dels antics porticons comercials de fusta amb imatges retrospectives i el logo del 150è aniversari. "Potser formem part de l'última generació d'aquest comerç tradicional figuerenc", va dir Roig davant dels assistents a l'acte, tot referint-se al gran canvi de model que pateix actualment el seu sector. "Però no defallirem, buscarem nous objectius, noves estratègies", va afegir per aportar una clara nota d'optimisme davant el repte que han d'afrontar els botiguers.

El programa d'actes continuarà el dilluns 1 d'abril amb una sessió de formació comercial oberta a tothom amb Sílvia Bach i Albert Vinyals com a ponents. Durant les Fires de la Santa Creu, el dia 1 de maig, s'exposarà la mostra "un viatge a través de les bosses comercials". Pel 7 de juny, a La Cate, hi ha prevista la festa de celebració del segle i mig d'història de la sabateria amb un espectacle de La Funcional, seguint un guió de l'escriptor Josep Valls. Roig també participarà en l'Acústica amb un esdeveniment especial que tindrà continuïtat durant la Mostra del Vi amb una edició especial de 150 ampolles etiquetades amb el nom Glop de Tramuntana elaborat amb raïms autòctons.

L'alcalde Masquef va lloar "la valentia de tots els comerciants, com Miquel Roig, que continuen lluitant volent aixecar la persiana per estar darrere el taulell cada dia" i que avui lidera un negoci "inscrit de ple dret a la història de la ciutat". Marta Felip, per la seva part, va posar èmfasi en felicitar l'empresa per reivindicar "la Figueres comercial de la qual n'estem nostàlgics".

L'aniversari es clourà amb l'edició d'un llibre coral commemoratiu titulat Comprar amb canons i vendre amb violins.