Miquel Roig (Figueres, 1962) és el propietari de les sabateries figuerenques Roig Urban Comfort i Orígens, un negoci que la seva família ha regentat durant cinc generacions i que enguany compleix 150 anys d'experiència.

- Com es fa perquè un negoci local sobrevisqui 150 anys?

- Les claus són treball en equip, feina i dedicació. Que hàgim arribat fins aquí és gràcies al meu rebesavi, que fa 150 anys va inaugurar el negoci. La tradició em dona força per seguir, perquè sense aquest bagatge res d'això hauria estat possible. El secret del negoci són les tres S: Servei, Situació i Selecció del producte, una de les coses més importants.

- Quan va començar tot?

- El primer registre escrit que tinc de la botiga data de 1870, tot i que la meva àvia sempre deia que érem de 1865. Teníem la botiga Calzados Vilanova, entre el carrer Caamaño i Monturiol, on «en Vilanova», artesà, recollia el cànem, el cosia per fer espardenyes i les venia. Realment es deia Sebastià Roig, però com que procedia de Vilanova de la Muga, se li va quedar el sobrenom. Era el meu rebesavi. El 1960 ens vam traslladar a la Rambla. Allà van seguir amb el negoci el meu besavi, en Miquel Roig, el meu avi, Sebastià Roig, i el meu pare, Miquel Roig,que no va estar-s'hi gaire perquè va morir molt jove, quan jo en tenia onze.

- Al llarg de les cinc generacions, qui de vosaltres ho ha tingut més complicat?

- El meu avi, en època de postguerra. Tots els materials estaven confiscats, i s'havien de fer sabates amb rodes de camions. Eren moments magres i delicats.

- Quan s'implica al negoci?

- Quan en tenia onze ja ajudava. Al gener del 80, en fer-ne 20, em vaig fer propietari, i la cambra de comerç em va dir que era el comerciant més jove de la província. Vaig seguir amb calçats i espardenyes Roig, que des del 2016 es diu Roig Urban Comfort. Tenim una línia clàssica de sabates confortables i sanes per a gent que busca una bona base. Transmeten que és bàsic pensar en els peus i no amb el cap, a l'hora de comprar sabates. En aquest sentit, intentem vendre salut, no sabates.

- Quan neix Orígens?

- Neix el 2013 sota la idea de concept store, per desmarcar-nos una mica. Són sabates de moda i de disseny adreçades a un públic concret que busca un valor afegit, i estan fetes amb materials sostenibles i solidaris.

- Per celebrar els 150 anys organitzeu una sèrie d'actes. En què consistiran?

- Tenim un munt de coses planificades al llarg de l'any en benefici dels clients, que tindran promocions exclusives i edicions limitades. Exposarem uns plafons amb imatges d'època; organitzem una jornada de comerç amb ponents de renom; una exposició de bosses comercials de la botiga; una proposta escènica; i presentaré el meu llibre Comprar amb canons i vendre amb violins. També col·laborarem amb el Festival Acústica i la Mostra del Vi.

Història: La sabateria canvia de seu als 60

A les imatges es pot veure l'avi de l'actual propietari treballant a la botiga Calzados Vilanova, el primer negoci de la família, situat al carrer Caamaño amb el Monturiol. Era una botiga tradicional, amb cadires de balca i un «desordre» ordenat. El 1960, un arquitecte municipal va decidir tirar a terra l'edifci. En aquell moment, la família es va reubicar al lloc on actualment s'ubica Roig Urban Comfort, una botiga més petita però que estava encarada a la rambla de Figueres.