Per primera vegada d’ençà que va adquirir el castell de Quermançó, el seu propietari, Josep Maria Martorell, sent que les possibilitats de compartir el somni de Salvador Dalí de construir l’Orgue de la Tramuntana «es pot fer realitat». La setmana passada va tenir lloc, a l’Ajuntament de Vilajuïga, una reunió d’alt nivell entre els representants de les principals administracions que actuen en el te­rritori i la família Martorell.

Impulsada pel consistori que presideix l’alcaldessa, Joana Cobo, la trobada va comptar amb l’assistència de Pere Vila, delegat del Govern de la Generalitat a Girona; Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona; Montse Mindan, presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, i la mateixa alcaldessa de Vilajuïga.

Durant la reunió, Martorell va exposar «la voluntat ferma i decidida de cedir, sense cap compensació econòmica ni de cap altre tipus, el castell de Quermançó per a ús públic i, al mateix temps, portar a terme la construcció de l’Orgue de la Tramuntana».

Per a Martorell, «encara que sigui el propietari, sempre he tingut clar que és un bé patrimonial de tots i que tots n’hem de gaudir. Dalí el va voler comprar amb la idea de posar-hi aquest Orgue que es pot convertir, si el podem fer realitat, en un atractiu turístic i cultural de primer ordre. El projecte és de país, té sentit i ens ajudaria a preservar el castell com a una peça important de la nostra història».

La reunió, segons l’alcaldessa Cobo, «va ser molt cordial i profitosa. Ens vam trobar per conèixer les voluntats de les parts. La veritat és que, tant la propietat com la resta d’administracions, ens ho han posat fàcil. Evidentment, un ajuntament petit com el nostre no té possibilitats econòmiques per afrontar un projecte d’aquesta envergadura, però les administracions que ens acompanyen estan predisposades a participar-hi, si avancem en la cessió».

Joana Cobo reconeix que aquesta fortalesa, datada del segle X i que ha conegut diversos propietaris al llarg de la seva història, fins i tot el mateix ajuntament, «sempre ens l’hem sentida molt nostre, com un símbol del poble. D’ençà que Martorell n’és propietari, tot han estat facilitats per visitar-la i fer-hi activitats». Per l’alcaldessa, «l’Orgue de la Tramuntana portaria visitants, és un projecte únic».

La propietat ja disposa, des de fa més d’una dècada, d’un projecte per a tirar endavant aquesta instal·lació, elaborat pel prestigiós organista català Albert Blancafort.El delegat de la Generalitat, Pere Vila, considera «molt positiva la intenció expressada per Josep Maria Martorell de cedir l’ús del castell. Per la nostra part, veiem el projecte amb bons ulls, però cal seguir tots els tràmits per fer les coses ben fetes. De moment, hem tingut un canvi d’impressions i ens hem posat deures. Martorell ha de pressupostar el projecte de l’Orgue i ens toca veure, a tots plegats, com es pot materialitzar el projecte. Des de totes les administracions, hem de posar el nostre granet de sorra per veure si podem fer realitat una proposta que pot ser molt bona per al país».