La Laia, la Marta i la Laura, de vuit, catorze i quinze anys respectivament, són tres germanes de Capmany que estan triomfant a les xarxes socials. A través del seu compte d'Instagram 3Sistersalamoda, que a dia d'avui ja compta amb més de 12.000 seguidors, les tres joves pengen fotos i vídeos on donen visibilitat a diferents marques de roba, joguines o menjar, entre d'altres.

En aquesta difusió hi tenen un paper molt important la seva mare i la seva àvia, que també apareixen al compte en diversos retrats familiars. «A vegades em costa explicar què fem perquè la gent que no té relació amb Internet ni amb Instagram no ho entén», explica Marta Aguilera, de 39 anys, i la mare de les tres nenes.

El perfil 3Sistersalamoda va néixer ara farà quatre anys, després d'una experiència prèvia amb un blog. Les nenes demanaven a la seva mare que els fes fotos i les pengés a les xarxes socials. Per evitar el col·lapse de la seva pàgina personal, Aguilera va decidir crear-los-en un per elles. Abans d'un mes de tenir el perfil activat, la revista Petit Style ja els va convidar a veure una desfilada, i una marca de Madrid els va enviar tres dessuadores perquè fessin promoció. I així va començar 3sistersalamoda.

Veure Galeria

Les germanes no estan inscrites a cap agència ni volen ser-hi, perquè això implicaria desplaçar-se a Barcelona per fer càstings, unes convocatòries que solen sortir d'un dia per l'altre. A dia d'avui, han treballat promocionant marques de roba com ara Victorio & Lucchino, Boboli, Lois o Sprinter; joguines, com Juguetes Famosa -van ser toy testers durant un any - o Eureka Kids; o marques d'alimentació com Cola Cao, Nutella, Kinders i DIA; o altres empreses com Abacus i Party Fiesta.

Diferents tipus de col·laboració

Amb totes aquestes firmes han fet sessisons de fotos promocionals de temporades d'estiu i hivern, i també vídeos per a anuncis a xarxes socials. Com explica la mare, amb cada una de les marques s'estableix un «contracte» específic, ja sigui firmat o de paraula. «Alguns com Nutella t'envien els productes sense demanar res a canvi», explica. En aquests casos, però, la família sempre procura donar un feedback a l'empresa. Hi ha altres marques que deixen escollir productes a principi de temporada, i al llarg dels mesos s'ha d'anar penjant fotos i mencionar-los a les xarxes. Altres col·laboracions, de caire més tancat, imposen un calendari específic de publicacions de vídeo, fotos, instastories i mencions. Amb algunes marques fins i tot s'estableix un contracte «d'exclusivitat». Això els va passar amb una empresa de joguines de realitat virtual, que els va dir que durant un mes no podien anunciar cap més joguina. «És difícil comptabilitzar què es guanya amb aquesta feina. Hi ha marques que et paguen amb productes, i altres que ho fan amb diners», explica Aguilera. En contrapartida, però, la mare explica que fa anys que no li fa falta comprar roba per a les seves nenes, si no és que vulguin alguna cosa específica.

En alguns casos, algunes d'aquestes empreses s'han sentit atretes per la connexió i complicitat que existeix entre les nenes, la mare i l'àvia, l'Aurèlia Insa, de 62 anys. En aquest sentit, en algunes ocasions els han demanat de fer una promoció conjunta amb totes les dones de la família. Aquest seria el cas de Victorio&Lucchino, per exemple, que els va fer arribar dessuadores iguales per a les tres generacions. «Nosaltres no podem competir amb nenes de 21 anys amb un cos perfecte, però també tenim el nostre públic. A la gent els agrada veure mares i àvies apassionades per la moda, fent-se fotos al costat de les filles», diu la mare.

La influència que ha tingut el perfil 3sistersalamoda ha fet que les tres germanes es converteixin en unes minibloggers. A les tres germanes les han convidat a participar en desfilades de moda de la La Llar del Nadó, al White Summer Market, a la Santa Market i a TorreMirona. En aquesta última ocasió, l'esdeveniment el van organitzar elles mateixes el passat mes de maig, i van aconseguir reunir 12 marques i més de trenta models. També les han convidat a la desfilada 080 de Barcelona, o en esdeveniments al Palau Robert, la Casa Batlló o l'ambaixada italiana de Barcelona, on han coincidit amb personalitats.

El que hi ha darrere la foto

Treballar en l'entorn digital com a personalitat pública comporta un treball i una constància. Aguilera intenta traslladar a les seves filles la importància d'actuar amb una actitud responsable envers les marques que confien en elles per fer difusió dels productes. «Les nenes reben moltes coses cada mes, però els intento inculcar que en aquest món ningú regala res. Els hem de retornar el favor amb la nostra feina», apunta la mare. En aquest sentit, la germana mitjana, Marta, explica que «no és només penjar una foto. A darrere hi ha una feina de fotografia, maquillatge, estilisme, edició i estratègia digital, una cosa que no descarto estudiar de gran. És tot un món». Per altra banda, i com explica la Laura, treballar amb xarxes socials també aporta coses positives: «Mantenim contacte diari amb gent que físicament tenim molt lluny».

Pel que fa al mètode de treball, tots els posts es publiquen sota el control de la mare. «A les xarxes socials hi ha perill. Hi ha cert tipus d'imatges que no publicaria mai, i no és tant per la foto, sinó per qui la mira», diu. Segons les influencers, Instagram és la xarxa social que funciona més a l'hora de publicar imatges, i la millor hora per publicar és abans de les nou del matí, i a partir de les vuit del vespre. Cada dia solen publicar unes dues fotos a Instagram, a més d'instastories i algun vídeo, i les grans també s'ocupen de gravar i editar vídeos propis pel seu canal de Youtube, inspirant-se amb altres influencers com Paula Gonu o Víctor Pérez.