Marta Rodeja (l'Escala, 1983) explica els projectes que lideren per potenciar el turisme al municipi.

S'incorpora aquest darrer mandat. Quins canvis creu que s'han pogut percebre?

Al mandat anterior turisme i cultura ho gestionava la mateixa persona i suposava un gran volum de feina. Tot i que anem molt coordinats i fem reunions tècniques regularment, dividir-ho va permetre donar força a les dues àrees, que de per si són molt importants. Sempre hi ha activitat cultural a l'Escala i intentem lligar-la i que sigui un valor per a la promoció turística. Sempre diem que el turisme ho és tot i és res. El turisme no té sentit si el municipi no té un contingut real en temes d'urbanisme, esports o cultura. Sense treballar també pels locals el turisme no té sentit, al final la millor promoció turística és cuidar el municipi.

Com li han donat aquesta musculatura al turisme?

Treballant fort i intentant fer una promoció molt pensada. No anant a grans fires o fent accions que potser no tenien un objectiu clar. Ara sabem on volem arribar i pensem quina acció fer per aconseguir-ho.

Han rebut operadors turístics i han anat a Munic. Ha canviat la manera d'explicar l'Escala?

Sí, partim d'aquesta estructura cultural, esportiva i gastronòmica que dona valor al municipi i ho expliquem a fora.

S'explica d'una manera més vivencial i de tu a tu.

Creiem que si fem viure les experiències directament a qui ha d'oferir-ho o explicar als turistes ho farà amb molt més criteri perquè ho haurà viscut i sentit. També permet treballar amb un públic més concret, com per exemple el que volem potenciar: el turista sènior, holandès i nòrdic que pot viatjar més fora de temporada.

Amb l'objectiu de desestacionalitzar?

Sí, perquè som conscients que l'Escala és una destinació familiar però, fet que crea estacionalitat perquè, al final, les vacances escolars són les que són. Per això no deixem de treballar per portar altres perfils com el que representen el turisme esportiu o els grups sènior; en definitiva que puguin viatjar fora de temporada.

Els visitants que tenen ara, aquest turisme familiar, com és?

És un turisme de qualitat perquè no porta problemes. No és un turisme conflictiu, al contrari, conviu molt bé amb el municipi. És cert que l'únic problema és l'estacionalitat, per això potenciem aquest altre tipus de públic.

Pel que fa a les places hoteleres, és suficient per rebre el volum de turisme que té l'Escala?

Han anat sortint noves iniciatives. L'Escala està canviant en aquest sentit i millora la nostra oferta. Els extrems mai són bons i tenir aquest punt de diversificació és molt bo.

Equilibri entre tipus d'allotjament, oi?

El nombre d'apartaments segueix essent molt alt però es comença a equilibrar.

La iniciativa privada, per tant, és molt important

No tenim cap sentit si els privats no hi són. Hem de valorar molt l'esforç que fan, és un valor únic. Nosaltres hem de ser el suport a les seves activitats, però en el fons són ells els que fan que tot funcioni. Volem que l'empresariat turístic es guanyi bé la vida i tingui una bona projecció. Sense ells no seríem res.

Com us coordineu?

Treballem amb l'ADET. Tenim bona relació. El pla director el vam treballar junts i seguim les línies d'actuació consensuades.

Qui ho paga?

És pressupost públic. Amb alguns dels privats comencem a fer alguna acció conjunta. Entenc que per ells posar diners costa.

La via hauria de ser el cofinançament?

Segurament serà difícil plantejar un pressupost anual d'ambdues fonts, però en accions concretes hauria de ser més real aquest cofinançament, potser no a parts iguals.

Cap on apunta el pla director?

És un pla del 2017 i crec que comença a quedar-se antic o que s'hauria d'actualitzar, però ho podrem anar fent. Hi trobo a faltar la visió del turisme sostenible. Però bé, de totes maneres ho tenim en compte.

Esteu a punt de presentar una nova iniciativa

Estem elaborant paquets turístics que sortiran pel pont de desembre. Vol posar fàcil a qui visita la nostra web comprar una oferta conjunta.

Per potenciar el web també?

Sí. Farem aquests paquets amb la voluntat de desestacionalitzar.

Ja heu aprovat el pressupost per a l'any vinent, quines fites us marqueu?

En primer lloc tenim el reconeixement de l'oposició i és important valorar-ho. Els objectius són continuar amb el pla director amb tots aquests afegitons que et comentava abans. També hauríem de millorar el tema estadístic per tenir millors dades i poder fer una bona anàlisi.

Hi ha molts ítems a controlar

Abans miràvem oficines i escombraries però ara va més enllà. També necessitem les dades que ens facilitin els privats. Ha de canviar la visió del turisme i no parlar tant de temporada com tenir una visió global de tot l'any.

Quin balanç fa de l'experiència al capdavant de la regidoria?

Molt positiu sense cap mena de dubte. Per a mi és una experiència d'aprenentatge constant.

És reconfortant veure canvis en el teu municipi?

Sí. La gent respon prou bé. De crítiques n'hi haurà i n'hi ha d'haver. El balanç és molt positiu.