Marc Danés (1978) és a l'Ajuntament de Roses des de l'any 2005, primer al grup de l'oposició i, a partir del 2011, a l'equip de govern del PDeCAT. És regidor de Serveis Socials i Economia i Hisenda.

- Acabeu de presentar els Pressupostos del 2019. Quina partida es destina a les inversions?

- Tenim 3,5 milions, que és el que més o menys tenim cada any. A Roses veníem d'un període en què es partia des de zero, i es van fer infraestructures noves com el teatre, l'escola o la biblioteca. Actualment queden poques infraestructures grans per fer, i per això ens hem centrat en qüestions concretes i de manteniment, en el capítol d'inversions.

- Quines són les accions més rellevants?

- Hem seguit amb el pla d'accessibilitat. A través d'aquest, alguns carrers els hem fet de vianants i sense aparcament, i en altres hem fet baixants a les voreres per tal que la via sigui accessible per tothom. De moment ens havíem focalitzat en el centre, i ara falta actuar a les urbanitzacions. A part, 190.000 euros els destinarem a reurbanitzar la zona dels carrers Llotja, Norfeu i Pescadors, que és de sorra i mal estructurada.

- Què hi fareu al Mas Oliva?

- Hi destinem 400.000 euros a fer-hi una plaça, ja que era l'única urbanització que no en tenia. Es planteja la creació d'una zona enjardinada amb ombres i bancs perquè la gent s'hi pugui reunir. El projecte té 297.000 euros de subvenció de la Diputació de Girona.

- Destineu més de 480.000 euros a una caldera de biomassa. Per què servirà?

- Servirà per estalviar energia a totes les instal·lacions municipals de la zona esportiva. És un projecte que anem arrossegant de fa temps perquè per fer-ho possible vam haver de modificar el Pla Urbanístic de la zona que va des del pavelló poliesportiu fins a la piscina. Aquest projecte compta amb una subvenció del 60% de la Diputació.

- Les famílies monoparentals tenen la possibilitat, un any més, del retorn del 60% de l'IBI. Què s'ha de fer per optar a això?

- Fins al dia 30 de novembre les famílies amb carnet monoparental -que tinguin dos fills o més, o un fill amb minusvalidesa- poden presentar la sol·licitud. Per al 2019 es modificarà aquesta bonificació perquè també hi puguin accedir les famílies monoparentals que només tinguin un fill.

- Què es fa amb la gent que es queda sense habitatge, a Roses?

- Depèn de la situació. Arribem amb acords amb el propietari de l'immoble; els aconseguim un habitatge gràcies a la Mesa d'Habitatge de la Generalitat; els allotgem en hostals momentàniament; els reubiquem en cases de familiars... Al final, però, no hi ha ningú que s'hagi quedat al carrer.

- Hi ha oferta d'habitatges socials?

- Encara no. Fins ara aquest tipus d'habitatges eren molt cars. Tot i això, enguany disposem de 75.000 euros per als habitatges socials. L'Ajuntament ja n'ha adquirit un que s'està reformant, i estarà disponible al primer trimestre del 2019. En tenim ullats dos o tres més. A part d'això, hem pactat amb la Residència Pi Sunyer la compra de dos o tres bungalous, per a gent amb problemes per pagar l'habitatge, i també estem tramitant la cessió a serveis socials d'una plaça pública a la residència i una al centre de dia. La idea és tenir una cartera d'habitatges socials potent.

- Es destina prou pressupost a serveis socials?

- A mi m'agradaria destinar-ne menys, però tenim el que el municipi necessita. A Roses hem arribat a tenir 2.000 persones a Serveis Socials, el 10% de la població. Tot i això, estic content d'assegurar que no hi ha problemes de cohesió social. Enguany hem apujat un 9,20% el pressupost ordinari perquè farem nous projectes.

- Quins projectes teniu per a la gent gran?

- Hi ha el +60 Alt Empordà, un projecte del Consell que ara hem fet nostre anomenant-lo +60 Cultura. És un grup autònom que fa propostes de noves activitats al municipi, i l'Ajuntament els ajuda amb suport econòmic i tècnic. El grup ha crescut molt amb poc temps,passant de 4 a 100 persones. L'altre projecte que volem tirar endavant es diu Antenes. Després de fer una diagnosi de les persones de més grans de 85 anys que viuen soles al municipi, ara buscarem persones que hi tinguin relació diària. Estem parlant de comerços propers o comunitat de veïns, per exemple. Aquesta xarxa ens servirà per detectar si aquestes persones tenen problemes.

- I per als joves?

- Per als joves tenim el Centre Obert, on donem suport a joves i infants que tenen problemes de família o social. És una aula d'estudi professionalitzada, on els joves tenen seguiment psicològic i social, i intentem involucrar les famílies perquè s'acostin als serveis socials i poder fer un pla de treball amb ells.