El Departament de Territori revisarà si l'estació de l'AVE a Vilafant (Alt Empordà) i el tercer carril de l'AP-7 no desguassen bé l'aigua i, si cal, reclamarà al Ministeri de Foment que actuï i millori les infraestructures. El conseller, Damià Calvet, ha dit que tenen la "intuïció" que les solucions hidràuliques que es van aplicar en aquests punts no són correctes i que això provocaria inundacions a l'entorn. En concret, a Vilafant i Figueres. Calvet ha dit que quan tinguin l'informe, veuran si cal que es "materialitzi" en una petició concreta a Foment perquè, a la seva vegada, ho traslladi a Adif i la concessionària de l'autopista. D'altra banda, Territori i l'ACA també s'han compromès amb els ajuntaments de Figueres, Vilafant i Vila-sacra a fer un inventari dels danys dels aiguats, netejar les lleres dels rius, reforçar motes i estudiar l'enderroc un antic pont.

Territori i l'Ajuntament de Figueres sospiten que les obres de construcció de l'estació del AVE i del tercer carril de l'AP-7 no es van fer correctament i no desguassen bé l'aigua de la pluja. Això explicaria els problemes que va patir l'entorn de l'estació fa sis anys, quan la riera Galligants (que també discorre per aquest punt) va provocar un esvoranc a la Rambla de Figueres.

El conseller Damià Calvet s'ha reunit aquest matí amb els ajuntaments de Figueres, Vilafant i Vila-sacra i s'ha compromès a revisar si les "solucions hidràuliques" que es van aplicar en aquestes infraestructures van ser les correctes i si no és així reclamaran al Ministeri de Foment que actuï i ho resolgui. En concret, Calvet ha dit que elaboraran un informe i que, si és necessari, enviaran una petició format a l'Estat perquè, a la seva vegada, ho faci arribar a Adif i la concessionària de l'autopista.

En el mateix sentit, s'ha pronunciat l'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, que ha dit que creuen que no es van fer bé els treballs en el seu moment i que això provoca que la riera Galligants no pugui absorbir tota l'aigua que li arriba quan hi ha tempestes fortes.

D'altra banda, Territori i l'ACA s'han compromès amb els ajuntaments de la zona a actuar d'urgència. En aquest sentit, Calvet ha dit que elaboraran un inventari dels danys que ha patit la comarca de l'Alt Empordà i que impulsaran la neteja de lleres del rius (especialment el Manol), reforçaran les motes i estudiaran el possible enderroc d'un antic pont de la carretera de Vila-sacra, que hauria fet "tap" durant les fortes pluges.

Sobre la possibilitat de demanar ajuts extraordinaris per als afectats pels aiguats, Masquef ha dit que hi ha "dues línies", una de la Generalitat i l'altra de l'Estat. "Ho estem estudiant", ha dit, tot i que ha recordat que la majoria de desperfectes van ser materials i en domicilis particulars.

L'ampliació de la depuradora de Figueres

Calvet ha fet aquests anuncis durant la inauguració de les obres d'ampliació de la depuradora de Figueres, que s'ha adequat a les exigències de la UE pel què fa a la reducció de nutrients (nitrògen i fòsfor) a les aigües de la ciutat. Els treballs, que ha comptat amb una inversió de 5 milions d'euros (MEUR), han inclòs la construcció d'un nou reactor biològic, un nou decantador secundari i l'ampliació de la línia de tractament de fangs.

El conseller ha assegurat que aquest és un exemple que demostra que el "Govern governa i compleix els compromisos". També, ha dit, posa en evidència que "Catalunya és un país modern i compromès amb els valors ambientals". I és que, segons Calvet, l'actuació contribueix a donar més qualitat a l'aigua però també promoure un cabal "més ecològic".

Calvet també ha lamentat que el ·"conseller legítim" (en referència a Josep Rull) havia no hagi pogut presidir la inauguració perquè "és a la presó". Amb tot, ha dit que dilluns el visitarà i que li portarà fotografies de l'acte perquè vegi com un projecte que es va gestar durant el seu mandat ja és una realitat.

El conseller ha admès, tal i com li ha recordat l'alcalde, Jordi Masquef, que la ciutat necessita una nova estació depuradora. En aquest sentit, ha dit que això serà a partir del 2022 i que el Departament ho tindrà present i "complirà".