L'alcalde de Figueres, Jordi Masquef (Figueres, 1980), és el candidat a l'alcaldia pel PDeCAT a les eleccions municipals del 2019 i, sent segon tinent d'alcalde, li ha sorgit l'oportunitat d'avançar-se i encapçalar el govern de Figueres el temps que queda de mandat. Afirma que, tot i que l'alcaldia és una experiència nova per a ell, ja ve «curtit» de fa temps.

És un repte afrontar aquest final de cicle electoral tan intens?

No és una situació fàcil, però ho faig amb tota la il·lusió del món, amb responsabilitat i amb la meva estima per Figueres. Et posaré un símil. El 2007, la Unió Esportiva Figueres es va haver de refundar, començant de zero. Ens van venir a buscar a alguns jugadors que havíem estat en categories inferiors. Jo vivia a Barcelona i venia cada dijous a entrenar, tornava a Barcelona i venia el cap de setmana per jugar. No cobràvem res, i la gent em deia: «Per què ho fas?». «Per il·lusió», els deia jo. És amb aquesta mateixa il·lusió que he assumit l'alcaldia.

Amb el traspàs de poder, es dona continuïtat a una roda que no s'atura?

Sí i no. Algú m'ha dit que soc més del mateix. No m'espolsaré les responsabilitats. Sé que he estat un partícip lleial de la gestió de Marta Felip, perquè no ho puc entendre d'una altra manera. Però també és cert que, dins del mandat, hi ha hagut acords i desacords, però entenent les discrepàncies com a quelcom enriquidor. En part hi ha una continuïtat i en part no, perquè vull aplicar el meu propi projecte, sobretot amb el meu propi estil.

Com defineix, doncs, el «Masquef style»?

Més desenfadat, més dialogant. A mi, mentre a la ciutat li vagi bé, tot em semblarà perfecte. Crec que l'oposició s'ha queixat, a vegades amb raó i moltes altres sense, que Marta Felip era poc dialogant. Jo no ho veig així, però ara sí que no podran dir que no soc dialogant. Estem en política municipal i l'interès de la ciutat ha d'estar per sobre dels partidismes.

Com espera que sigui la seva relació amb l'oposició?

Qualsevol idea, de qualsevol banda que vingui, sempre serà benvinguda. I, qui sigui, si es vol fer la foto en primer terme per treure'n rèdit, endavant, jo no tinc cap mena de problema si en surt guanyant la ciutat.

Aquesta percepció que la ciutat es troba en estat de deixadesa quin sentiment li genera?

Una cosa és la realitat i una altra és l'estat d'opinió. A vegades, crec que hi ha gent massa dura a l'hora d'avaluar la situació en què es troba la ciutat. Parlant malament, fan que s'instal·li aquest clima de negativitat. D'acord que Figueres està bruta, però també s'ha de tenir en compte que la contracta d'escombraries és de fa divuit anys. Figueres està plena d'obres? Sí, però tothom sap que les obres no es fan d'avui per a demà i que denoten que ara tenim més capacitat econòmica. No estem tan malament.

Quin aprenentatge de l'etapa de regidor aplicarà a l'alcaldia?

Sobretot, el contacte amb la gent, el rigor en la gestió i les ganes de tirar endavant.

Quines sensacions va experimentar en el moment en què es va veure nomenat alcalde?

Un sentiment d'immensa alegria. Una diversitat de sensacions bones, amb emoció, però també conscient de la responsabilitat.

La minoria del seu govern, de cinc regidors, és un handicap.

Això ho hem de solucionar. Algun regidor de l'oposició m'ha retret de forma perniciosa que som cinc, però jo li he dit que ells són setze i que aquest mandat, en lloc de mirar-se els toros des de la bar­rera, ens podrien haver enviat a la banqueta, als del PDeCAT. Així no podem continuar. Hem de fer un exercici de responsabilitat. Amb cinc regidors no es pot tirar endavant una ciutat com Figueres.

Quina és la solució?

Obrir una ronda de negociacions, sense condicions prèvies. És clar que una part de l'oposició està còmoda en el seu rol, perquè pensaven que si nosaltres governàvem amb cinc, ens rostiríem tots sols. Però pensar així és trist. Ara bé, estaré encantat amb qui vulgui sortir al ruedo.

Obre la porta a tothom?

A tothom, no. Hi ha uns partits amb els quals tinc més preferències. El 155 pesa molt. No vull que se m'interpreti malament, sobretot perquè ens trobem en un moment en què la societat està molt polaritzada. Jo proposaré a determinats grups de l'oposició si volen entrar al govern. Començaré amb Esquerra Republicana i continuaré amb els regidors no adscrits. I així, anar fent. De tota manera, hi ha un tema, com els pressupostos, el qual obriré a tothom.

Amb qui creu que no s'entendrà per fer govern?

Prefereixo no dir-ho obertament, però sí que hi ha grups que pensen en un model de ciutat molt diferent al nostre.

Com és el seu model de ciutat?

És liberal, basat en la creació de riquesa, en l'ocupació i en l'activitat econòmica, en els festivals.

La seves prioritats són...

Hi ha tres potes molt importants. La primera és combatre l'incivisme i la sensació d'inseguretat, perquè són molt preocupants. Necessitem més policies i més mitjans. Els talls de llum al Culubret són inacceptables. El nostre segon gran problema és la neteja de Figueres. I el tercer, més enllà de la naturalesa dels carrers, és que la mobilitat és molt millorable.

Tornant al símil del futbol inicial, aquests mesos fins al maig del 2019 són un escalfament?

Surto al camp al minut 80 amb tota la bona voluntat i totes les ganes del món. Potser queden pocs minuts perquè l'àrbitre xiuli el final, però vull aprofitar els minuts que m'han donat. Si s'acosta una pilota i puc marcar a l'últim minut, ho faré. Només demano que sigui un treball d'equip, de 21 regidors.

A MÉS A MÉS:

Advocat i assessor fiscal, en política des del 2012. Jordi Masquef és advocat i assessor fiscal. Abans d'iniciar-se en política, va treballar en l'empresa privada i també va exercir de professor d'Administració i Direcció d'Empreses a ESADE, a la Universitat Ramon Llull, i com a tutor de CFGM en Gestió Administrativa al Centre Escolar Empordà de Roses.

Va debutar en política el setembre del 2012, com a regidor de Participació Ciutadana i Barri de Sant Joan. Any rere any, les seves competències es van anar ampliant, sumant l'Àrea de Fires i Mercats, el 2013, i de Contractació i Patrimoni, el 2014.

El cartipàs del 2015 li va assignar responsabilitats en Rendes, Tresoreria, Recaptació, Recursos Humans, Acció Cívica, Fires i Mercats i Contenciosos. Aquell mateix any, es convertia en portaveu del grup del PDeCAT. Des del gener del 2017 fins ara, ha estat segon tinent d'alcalde i regidor en totes les àrees que tenia assignades el 2015 més Joventut i Esports.

Fins fa uns dies, ha estat el president de l'agrupació local del Partit Demòcrata i també ha format part de la junta de la Unió Esportiva Figueres, càrrecs dels quals s'ha apartat per dedicar-se plenament a l'alcaldia. Es pot dir que Jordi Masquef ha seguit les passes del seu avi, Pere Masquef, que va ser regidor a Figueres.