14 de novembre de 2018
14.11.2018
Cadaqués

Els ecologistes demanen a Cadaqués que freni una urbanització de luxe

L'alcalde diu que el projecte té permisos en regla des del 2013 i no veu possible aturar-ho amb urgència

14.11.2018 | 16:06

L'Associació d'Amics de la Natura de Cadaqués demana a l'Ajuntament que suspengui llicències d'obra de forma cautelar durant un any per aturar així la urbanització de luxe de Sa Guarda. En aquests terrenys de 15 hectàrees es preveu la construcció de 104 cases i un hotel de luxe i les obres d'urbanització poden començar en breu. Els ecologistes, que compten amb el suport de SOS Costa Brava, reclamen que s'aturi amb urgència perquè no compleix amb la normativa vigent alhora que comportarà danys mediambientals i de patrimoni "irreversibles", com ara la destrucció de més de 17 quilòmetres de murs de pedra seca i 1.800 oliveres. Aquest dimecres han presentat els escrits al consistori, on també reclamen que s'estudiï modificar el planejament urbanístic del municipi per desclassificar aquests terrenys. L'alcalde recorda que el projecte té els permisos des del 2013 i no veu possible aturar-ho amb urgència.

L'Associació d'Amics de la Natura de Cadaqués, amb el suport de la plataforma SOS Costa Brava, continua treballant per aturar la urbanització de Sa Guarda de Cadaqués és "manifestament il·legal". Reclamen que s'aturi aquest projecte, que ja compta amb els permisos d'urbanització, perquè creuen que modificarà de forma irreversible el "paisatge tradicional" del municipi.

Segons ha detallat l'advocat Eduard de Ribot, la urbanització d'aquesta finca de 15 hectàrees comportarà un "impacte brutal per al patrimoni tradicional" . Segons l'estudi que han fet, calculen que es destruiran més de 17 quilòmetres de murs de pedra seca i altres elements propis de la zona com ara barraques. Així mateix, denuncien que es destruiran unes 1.800 oliveres, una part de les quals són de varietat autòctona.

Pel que fa a la normativa vigent, denuncien que entre els aspectes "més greus" hi ha l'incompliment de la llei d'urbanisme que prohibeix construir en pendents superiors al 20%. "A Sa Guarda, tres quartes parts de la superfície incompleix aquest manament", ha afirmat l'advocat. Així mateix, també ha denunciat que les zones verdes previstes tampoc s'ajusten a llei perquè estan en zones de pendents i a la pràctica "no són funcionals".

Per tot plegat, aquest dimecres han presentat uns escrits a l'Ajuntament de Cadaqués on demanen que l'equip de govern suspengui les llicències d'obres de forma cautelar durant un any mentre es revisa el planejament general del municipi aprovat el 1987. Volen que s'aprovi per ple en caràcter d'urgència i que es revisi el pla parcial de Sa Guarda. L'objectiu final, diuen, és aconseguir que aquesta finca es desclassifiqui perquè deixi de ser sòl urbanitzable. També reclamen que es declari la nul·litat del ple dret del projecte d'urbanització del pla parcial dels terrenys.

Els ecologistes reclamen "voluntat política" per aturar un projecte que "s'ha demostrat que està ple d'il·legalitats". L'alcalde, però, s'ha mostrat caut i ha afirmat que estan en un moment "d'escoltar i esperar". Josep Lloret veu molt difícil poder aturar el projecte amb urgència perquè té els permisos en regla des del 2013 i s'ha fet seguint els procediments. "Si s'atura o no, s'haurà d'avaluar molt bé", ha afegit.

Per altra banda, també ha subratllat que el municipi ja està treballant en la protecció dels entorns i les construccions tradicionals amb inventari de camins rurals i parets de pedra seca. També s'han adherit a la candidatura de la Costa Brava per convertir-se en reserva de la biosfera. I ha afegit que, en el cas específic de Sa Guarda, han encarregat un informe per veure quines oliveres es podran trasplantar per salvar-les.

Reunió amb els alcaldes i Generalitat

Aquest divendres hi ha prevista a Platja d'Aro (Baix Empordà) una reunió de la Generalitat presidida pel secretari d'hàbitat urbà i territori, Agustí Serra, i 22 alcaldes de municipis del litoral gironí. La trobada servirà per parlar de la planificació urbanística a la Costa Brava.

La portaveu de la plataforma SOS Costa Brava, Marta Ball-llosera, reclama a la Generalitat que actuï per aturar aquest tipus d'urbanitzacions com la de Cadaqués. "Sabem que la Generalitat vol fer un pla director d'urbanitzacions no sostenibles i els emplacem que incloguin la de Sa Guarda perquè es desclassifiqui el sòl", ha dit. Hi ha altres sectors al municipi que "els preocupen" pel seu impacte i que també estan estudiant-ho.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent