«Consumir productes ecològics vol dir invertir en salut», explica Montse Pascual, coordinadora del projecte de Custòdia Agrària de IAEDEN-Salvem l'Empordà. Aquesta és una de les conclusions que es van extreure el passat divendres, 26 d'octubre, a la jornada tècnica Eines per a l'impuls a la producció ecològica de l'Empordà. L'Ecomuseu Farinera de Castelló d'Empúries va acollir aquest acte, organitzat per la IAEDEN-Salvem l'Empordà, en el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica de la Generalitat de Catalu­nya i de la setmana BIO per l'alimentació ecològica.

Aquest seguit de ponències responen a un interès creixent per part dels consumidors a l'hora de consumir productes que siguin ecològics i locals. En els darrers anys, al llarg del territori han aparegut i estan funcionant diferents iniciatives de suport, dinamització i promoció dels productes del territori.

La jornada va tenir molt bona acollida i va comptar amb la participació de 25 persones, que van col·laborar enriquint el debat amb les seves pròpies opinions i experiències.

La jornada es va iniciar amb la presentació de la Mercè Mauri, de l'Agència de Desenvolupament del Ripollès, que va presentar la marca «Producte del Ripollès», una firma de garantia que s'organitza a partir d'una associació de productors del territori que rep el suport de l'administració pública per tal de promocionar el producte local.

Anàlisi d'oportunitats del sector

La segona part va consistir en un debat centrat a identificar les oportunitats i debilitats de la producció i comercialització dels productes ecològics a l'Alt Empordà. Aquesta taula rodona va ser el punt de trobada entre Marta Carola, productora de vaca de l'Albera; Enric Navarro, del Parc Agroecològic d'Albons; Miquel Vilardell, de l'Agroturisme Can Salva de Torroella de Fluvià; i la participació de tot el públic.

Al llarg de la jornada, tots els assistents van estar d'acord que cal treballar per la promoció del producte ecològic i de proximitat. També van concloure que cal treballar per fomentar la conscienciació per part del consumidor, així com buscar fórmules de cooperació dins del sector, i tot plegat sense perdre de vista l'exemple de països com França, que tenen més anys d'experiència treballant en aquesta línia.