El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) i el sector pesquer d’arrossegament han acordat el Pla d’acció per encarar els reptes de la pesca d’arrossegament al litoral català, que ha de permetre a la pesquera adaptar-se a les noves regulacions que s’albiren procedents de la Comissió Europea en el Pla multianual del Mediterrani Occidental.

El pla s’ha abordat aquest dissabte durant la jornada Reptes de Futur de la Pesca d’Arrossegament a Catalunya, amb la presència de la consellera Teresa Jordà i el director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela.

En la seva intervenció, Jordà s’ha referit al Pla d’acció com “una aposta decidida per cogestionar les polítiques pesqueres amb tots els actors implicats”. “Perquè és la millor manera republicana de fer funcionar aquest sector, amb una democràcia horitzontal que escolti i impliqui en les decisions a tots nosaltres”, ha afegit.

El Pla d’acció abasta cinc grans àmbits:

1) Planificar estratègies de promoció i valorització del producte.

2) Crear una unitat d’assessorament tecnològic pel foment de l’estalvi energètic.

3) Acordar pràctiques d’actuació mitjançant jornades d’intercanvi d’experiències.

4) Optimitzar les despeses.

5) Dotar-se d’una estructura tècnica i administrativa per la correcta planificació de l’activitat.

Aquest Pla s’ha volgut treballar de manera conjunta amb el sector mateix i amb científics a fi de prendre consciència sobre la situació de l’activitat actualment, les possibles alternatives i la manera d’aplicar-les per assolir una posició comuna proactiva i anticipada que permeti una concreció de la regulació tan favorable com sigui possible.

Les línies d’acció del pla es basen en els resultats del treball efectuat en tres tallers desenvolupats el mes de juliol passat per pescadors que treballen directament en la pesca d’arrossegament de les tres demarcacions, científics que disposen de coneixement i experiència de molts anys en recursos marins i personal tècnic de l’Administració que disposa d’una visió transversal, fet que ha permès establir sinergies i enfortir les relacions entre tots tres sectors.

Els tallers d’aquest dissabte s’han emmarcat dins el paraigua de l’Estratègia Marítima de Catalunya i els seus principis participatius, que es basen en el coneixement i l’economia social i en l’esperit del Decret de governança de la Generalitat de Catalunya, una nova manera de gestionar les pesqueres.

Mitjançant preguntes clau i concretes i debats, s’ha anat estructurant un Pla d’acció per compaginar el manteniment del sector pesquer amb un nivell d’ingressos que permeti els seus membres continuar el desenvolupament de la seva feina amb prou viabilitat i la responsabilitat d’una regulació d’esforç de les captures per poder arribar a una situació estable dels recursos.

Durant la jornada, els pescadors que hi han participat han pogut expressar les seves percepcions, opinions i grau d’alineament amb el pla exposat i aportar possibles idees de millora.

En aquest mateix acte, les Confraries de Pescadors han presentat les accions de bones pràctiques que estan duent a terme o que iniciaran en breu. Han intervingut les Confraries de Pescadors de Llançà, el Port de la Selva, Roses, Palamós, Blanes, Vilanova i la Geltrú i les Cases d’Alcanar. Serà una representació de tot el litoral català.