La Trobada al Coll de Manrella, a la Vajol i Agullana, compleix aquest diumenge, 21 d'octubre, 40 anys homenatjant el president Lluís Companys. L'acte comença a les 12 del migdia, amb l'arribada de la flama de la llibertat i amb l'entrega del Guardó Memorial Coll de Manrella.

En aquesta edició, els parlaments, al peu del monument, són a càrrec del filòsof, catedràtic i eurodiputat Josep Maria Terricabras; la periodista nord-catalana, Júlia Taurinyà, i el catedràtic d'història i filologia Joan Farrerós. També hi seran presents alcaldes i representants polítics de la comarca.

Durant l'acte, es farà un dinar popular i hi haurà música en viu a càrrec de Tomàs Fletxa.

La comissió d'actes Lluís Companys de la Vajol ha decidit lliurar el Guardó Memorial Coll de Manrella a Aida Lorenzo, en representació de les famílies d'afusellats o empresonats pel franquisme. El guardó reconeix persones destacades pels valors culturals, lluita pel país i recuperació de la memòria històrica.

Aida Lorenzo Rosa és la filla de Juan Lorenzo Alcalde, condemnat a pena de mort per un tribunal militar franquista i afusellat el 8 de març de 1939 al cementiri de Girona. Ella va rebre, ara fa un anys, de mans de l'aleshores director dels Serveis Territorials de Justícia a Girona, Jordi Martinoy, el document individualitzat, expedit pel Govern de Catalunya que dona fe de la nul·litat del consell de guerra dictat per causes polítiques contra el seu pare.

Juan Lorenzo Alcalde, natural de Salamanca, va ser un Guàrdia Civil destinat a Figures que va jurar fidelitat a la República. L’1 de març de 1939 va ser condemnat a pena de mort per rebel·lió militar i set dies més tard, el 8 de març de 1939, el van afusellar al cementiri de Girona, convertint-se en un dels primers afusellats a les comarques gironines.